35.7 C
București
joi, 29 iulie 2021 - 14:35

Ministerul care a vrut să ucidă 1.700 de animale sălbatice vrea anchetă în cazul ursului omorât la Sibiu

spot_img

Ministerul Mediului a comunicat, joi, că nu i s-a cerut o derogare pentru împuşcarea ursului care s-a plimbat, miercuri, prin Sibiu, precizând că va sesiza Poliţia Sibiu în vederea demarării unei anchete.

„Ministerul Mediului va transmite, în cursul zilei de astăzi, o sesizare către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu, prin care solicită o anchetă care să stabilească cât mai precis condiţiile în care ursul a apărut în oraş. (…) Ministerul ia în calcul şi posibilitatea ca apariţia ursului în zona locuită a oraşului să fie rezultatul unei activităţi ilegale: eliberarea voluntară a unui urs ţinut ilegal în captivitate, evadarea unui urs din captivitate, transportul ilegal etc. (…)Ministerul Mediului nu a fost solicitat pentru a acorda derogarea de împuşcare. Necesitatea unui astfel de demers din partea echipei de intervenţie, în situaţia dată, va fi stabilită de organele de anchetă abilitate”, se arată într-o poziţie oficială a Ministerului Mediului, postată pe pagina de Facebook.

Totodată, Ministerul Mediului a anunţat că a cerut Direcţiei Sanitar Veterinare analize care să determine starea de sănătate a ursului înainte de împuşcare, inclusiv să stabilească dacă exemplarul a fost tranchilizat anterior ajungerii în oraş. „Considerăm că acest incident arată, odată în plus, necesitatea înfiinţarii cât mai rapide a Serviciului de Urgenţă pentru Animale Sălbatice – SUAS, demers deja iniţiat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor împreună cu Ministerul Afacerilor Interne. Această structură va dispune de proceduri foarte clare pentru intervenţia în astfel de situaţii, în funcţie de nivelul de pericol”, potrivit documentului citat.

Poziția ministerului vine la scurt timp de la emiterea controversatului ordin de ucidere a 1.700 de animale sălbatice din fondul cinegetic.

Olimpia Diaconiuc