28.5 C
București
vineri, 19 august 2022 - 22:36
No menu items!

Ministerul britanic al Apărării: Orașe întregi vor fi distruse în luptele din regiunea Donețk

spot_img

Ministerul britanic al Apărării a transmis că, după ce rușii au capturat orașul estic Lisiciansk și au preluat controlul asupra regiunii Lugansk, forțele ucrainene vor putea acum să se întoarcă la o linie a frontului mai ușor de apărat.

Britanicii observă că ocuparea relativ rapidă de către Rusia a orașului Lisiciansk a permis forțelor sale să-și extindă controlul pe aproape tot teritoriul regiunii estice Lugansk și să revendice progrese substanțiale față de obiectivul politic pe care propaganda Moscovei l-a declarat odată cu declanșarea „operațiunii militare speciale” din Ucraina: așa-zisa „eliberare” a Donbasului.

Londra spune că spre deosebire de fazele anterioare ale războiului, rușii au realizat probabil o coordonare eficientă între cel puțin două grupări de forțe, gruparea centrală probabil comandată de generalul-colonel Alexandr Lapin și gruparea de sud, care se află probabil sub comanda generalului recent numit Serghei Surovikin.

Ministerul britanic al Apărării mai precizează că forțele ucrainene s-au retras probabil în mare măsură în ordine, în conformitate cu planurile existente”, având în vedere că zonele deținute de forța armată a Kievului în Severodonețk și Lisiceansk puteau fi atacate de ruși din trei părți.

Există o posibilitate realistă ca forțele ucrainene să poată acum să se întoarcă la o linie a frontului mai ușor de apărat, mai transmite guvernul de la Londra.

În raport se mai subliniază că bătălia pentru Donbas a fost caracterizată de avans lent și de angajarea masivă a artileriei de către Rusia, distrugând orașe întregi.

Luptele din regiunea Donețk vor continua, cel mai probabil, în același mod, concluzionează britanicii.

În raportul de luni, Ministerul britanic al Apărării transmitea că Rusia se va concentra de acum înainte „aproape sigur” pe capturarea regiunii estice Donețk, după ce a revendicat victoria asupra orașului Lisiceansk.

Londra mai spunea că forțele ucrainene s-au retras din orașul Lisiceansk, probabil pe pozițiile defensive pregătite.

Lupta pentru Donbas a fost una crâncenă și de uzură și este foarte puțin probabil ca acest lucru să se schimbe în următoarele săptămâni, se mai arată în evaluarea britanicilor.

                                                                                                                    Adina Silav