9.8 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 18:49
No menu items!

Ministerul Apărării rămâne fără generali: 41 de ofițeri superiori au fost trimiși la pensie

spot_img

Traian-Basescu-bilant_MApN

Traian Băsescu a semnat, joi, decretele de pensionare a 41 de generali din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN). Generalii trimiși la pensie au împlinit vârstele de pensionare, iar mandatele lor nu au mai putut fi prelungite, potrivit Statutului cadrelor militare, modificat în 2012 și intrat în vigoare în vara acestui an.

Astfel, noul act normativ prevede că, în raport cu nevoile de încadrare, generalii și amiralii pot fi mentinuți în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare, până la vârsta de maximum 60 de ani, cu aprobarea anuală a conducătorului instituției.

Noul Statut stabilește extrem de clar limitele de vârstă în grad până la care generalii și amiralii pot fi mentinuți în activitate. Astfel, conform reglementărilor, limitele de vârstă vor fi după cum urmează:
  • pentru general de brigadă cu o stea, respectiv general de flotilă aeriană cu o stea, pentru cei din arma aviație, și contraamiral de flotilă cu o stea, pentru cei din arma marină – 56 de ani;
  • pentru general-maior cu două stele, respectiv contraamiral cu două stele, pentru cei din arma marină – 57 de ani;
  • pentru general-locotenent cu trei stele, respectiv viceamiral cu trei stele, pentru cei din arma marină – 58 de ani;
  • pentru general cu patru stele, respectiv amiral cu patru stele, pentru cei din arma marină – 59 de ani.

Potrivit actului normativ, în situația în care aceste limite de vârstă în grad sunt mai mici decât varstele standard de pensionare pentru limita de varsta prevăzute de legislația asigurărilor sociale și pensiilor care reglementează sistemul public de pensii pentru instituțiile din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței nationale, generalii și amiralii sunt mentinuți în activitate până la vârsta standard.