15.1 C
București
luni, 20 mai 2024 - 10:04
No menu items!

Ministerul Agriculturii caută producători eco, pentru a cheltui schema de sprijin de 10,6 mil. lei

spot_img

Epuizarea bugetului total estimat presupune înscrierea a încă aproape 2.000 de fermieri

eco

Ministerul Agriculturii a anunțat luni că are în vedere organizarea în decembrie a unei noi sesiuni de cereri pentru schema de ajutor pentru operatorii din agricultura ecologică, pentru că nu s-au depus suficiente solicitări pentru a acoperi bugetul de 10,6 milioane de lei.

Această schemă de ajutor specific de minimis compensatoriu a fost adoptată prin HG în acest an și se referă la exploataţiile vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică.

”Având în vedere numărul de 7.676 solicitări înregistrate la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, comparativ cu numărul maxim estimat de beneficiari de 9.600, precum și bugetul total alocat acestei scheme, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale  are în vedere instituirea unei noi sesiuni de depunere de cereri, pentru această schemă, în cursul lunii decembrie”, se arată într-un comunicat al MADR.

Obiectivul schemei este de a se asigura un echilibru al ajutoarelor care se acordă pentru operatorii aflați în perioada de conversie în anul 2013, comparativ cu anul 2012, pentru exploatațiile înscrise în sistemul de agricultură ecologică – sector vegetal, cu dimensiuni cuprinse între 0,3 – 5 ha și 5,1 – 20 ha.

Cuantumul sprijinului financiar este următorul:

  • 1.180 lei, care reprezintă contravaloarea a 270 euro a compensației financiare a sumelor acordate în anul 2013, față de anul 2012, operatorilor înscriși în sistemul de agricultură ecologică – sectorul vegetal cu exploatații cuprinse între 0,3 ha – 5 ha.
  • 845 lei, care reprezintă contravaloarea a 192 euro a compensației financiare a sumelor acordate în anul 2013, față de anul 2012, operatorilor înscriși în sistemul de agricultură ecologică – sectorul vegetal cu exploatații cuprinse între 5,1 ha – 20 ha, inclusiv.