6.9 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 10:22

Ministerul Afacerilor Interne: zeci de dosare penale în urma alegerilor de duminică

spot_img

Nu mai puțin de 300 de cazuri de posibile ilegalități în legătură cu procesul electoral au fost sesizate Poliției duminică. Aproape jumătate dintre acestea (130) NU s-au confirmat

amenda politie

Un număr 82 de infracțiuni legate de procesul electoral de duminică sunt investigate de polițiști și procurori. De altfel, duminică, Poliția a fost sesizată în legătură cu 300 de posibile ilegalități (jumătate din numărul de sesizări primite la precedentul scrutin din 2012) comise în legătură cu derularea alegerilor, dar aproape jumătate dintre acestea (130) nu s-au confirmat, în urma verificărilor.

La nivel național au fost sesizate 300 de situații care priveau posibile fapte de încălcare a legii. În urma verificărilor desfășurate până la această oră de către structurile Ministerului Afacerilor Interne, peste 40% dintre acestea, adică 130 de sesizări nu s-au confirmat. Cele mai multe au fost înregistrate în București și județul Dâmbovița, însemnând 42, respectiv, 36 de sesizări. În 82 de situații sesizate structurilor MAI, aspectele reclamate au reprezentat fapte cu caracter penal. În toate situațiile se efectuează cercetări sub coordonarea Parchetelor pentru documentarea acestor posibile infracțiuni. În cursul zilei de ieri, nu au fost persoane reținute sau arestate pentru fapte săvârșite în legătură cu procesul electoral.

Din punct de vedere al aspectelor sesizate și la ultimul proces electoral, și în ziua de ieri, cele mai frecvente situații le-au reprezentat continuarea propagandei electorale – 27 de evenimente în ziua de 25 mai a.c. față de 94 în 2012.

Contextul general al votului din ziua de 25 mai a fost unul marcat de normalitate și legalitate.

Așa cum s-a angajat, Ministerul Afacerilor Interne a tratat cu maximă seriozitate și fermitate orice încălcare a legii.

 Monica Dajbog

purtător de cuvânt, Ministerul Afacerilor Interne

Purtătorul de cuvânt al MAI a precizat, luni, că peste 50.000 de angajați ai instituției au fost angrenați, duminică, la nivel național, în asigurarea liniștii și ordinii publice pentru derularea în bune condiții a procesului electoral.

Pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, din ordinul viceprim-ministrul Gabriel Oprea, ministrul afacerilor interne, la nivel național au fost angrenați peste 26.000 de polițiști, 9.000 de jandarmi, 3.500 de polițiști de frontieră, 6.500 pompieri și cadre de la alte structuri, în total peste 50.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne.

O preocupare permanentă a fost identificarea vulnerabilităţilor şi riscurilor la adresa ordinii publice, care ar fi putut perturba procesul electoral.

Peste 30.000 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne au avut ca principală misiune paza secțiilor de votare, misiune care a continuat și pe parcursul nopții până când buletinele de vot, procesele verbale și celelalte materiale destinate votării au ajuns la birourile electorale județene.

Efectivele angrenate în misiunile circumscrise procesului electoral  și-au făcut datoria cu imparțialitate și cu respectarea tuturor prevederilor legale.

 Datorită celerității și modului profesionist în care efectivele Ministerului Afacerilor Interne au intervenit la fiecare situație semnalată, incidentele înregistrate nu au fost de natură a influența rezultatele alegerilor.

 Domnul viceprim-ministru Gabriel Oprea, ministrul afacerilor interne, transmite mulțumiri Prefecților, primarilor și miilor de angajați ai structurilor operative ale Ministerului Afacerilor Interne pentru modul în care au organizat și asigurat legalitatea desfășurării întregului proces electoral care a început în ziua de 24 aprilie 2014.

 Monica Dajbog

purtător de cuvânt, Ministerul Afacerilor Interne

Raluca Dan