sâmbătă, 15 august 2020 - 19:34

Ministerul de Interne: Sute de şoferi amendați pentru că nu au avut anvelope de iarnă

Milionar din imobiliare, reținut după ce și-a violat soția și a încercat să o omoare

Un cunoscut dezvoltator imobiliar din Capitala a fost retinut vineri, de polițiștii de la Omoruri, dupa ce in urma cu o saptamana a vrut...

Revoltați, agricultorii cer demisia guvernului, după ce a redirecționat fondurile promise celor afectați de secetă

Federația Națională PRO AGRO a emis, vineri, un comunicat de presă anunțând că fermierii, prin intermediul Federației amintite, solicită demisia echipei guvernamentale după ce...

Dan Barna: USR nu votează moțiunea, dar ar intra într-un guvern de coaliție

Liderul USR, Dan Barna, a declarat pentru G4Media.ro că USR va vota împotriva moțiunii de cenzură a PSD, dar spune că partidul său este...

Premierul, despre amânarea majorării salariilor în învățământ: „Ca în familie – scad veniturile, nu te duci la cârciumă”

Motivul pentru care Guvernul amână creşterea salariilor profesorilor este prognoza economică pesimistă, spune premierul Ludovic Orban, care a explicat că „E ca într-o familie...

 

Nu mai puțin de 614 șoferi au fost sancţionaţi de polițiști  în ultima săptămână pentru că nu aveau maşinile echipate cu anvelope de iarnă.

În plus, administratori de drumuri și firme care ar fi trebuit să se ocupe de deszăpezire s-au ales cu amenzi de 100.000 de lei pentru că nu au curăţat străzile de zăpadă.

Purtătorul de cuvânt al MAI, comisar de poliție Monica Dajbog, a susținut, sâmbătă, o declarație de presă privind modul în care angajații  instituției au asigurat ordinea și siguranța publică și gestionarea situațiilor de urgență din această săptămână.

Declarația integrală a purtătorului de cuvânt al MAI:

Din dispoziția ministrului afacerilor interne, Petre Tobă, misiunile cuprinse în planul de măsuri ”Sărbători de iarnă în siguranță”, continuă până săptămâna viitoare, când se sărbătorește Anul Nou pe rit vechi, cu atât mai mult cu cât un număr foarte mare de cetățeni din Republica Moldova, Ucraina și Rusia au venit în România pentru a petrece Revelionul, în special în stațiunile montane. Precizăm că, în primele şapte zile ale anului, frontiera cu Republica Moldova a fost tranzitată de peste 125.000 de persoane, ceea ce înseamnă o creștere cu 37% faţă de anul trecut, mai mult de 75.000 de persoane fiind verificate pe sensul de intrare în ţară.

În ceea ce privește măsurile dispuse pe linie de ordine publică, în ultima săptămână au avut loc 12.555 de intervenții la evenimente, s-au întocmit peste 2.000 de dosare penale și s-au aplicat aproximativ 35.000 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 8,3 milioane de lei.

Conform datelor centralizate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, și în această săptămână s-a menținut un nivel înalt de siguranță și securitate, nefiind înregistrate evenimente deosebite în domeniul ordinii publice.

Pe linie de siguranță rutieră, efectivele de poliție au acordat o atenție deosebită arterelor rutiere pe care s-au înregistrat valori semnificative de trafic ca urmare a numărului mare de români care s-au întors din minivacanța de Sărbători, cât și asigurării măsurilor preventive pe segmentele de drum pe care circulația s-a desfășurat în condiții de iarnă.

În urma acestor acțiuni, 614 conducători auto au fost sancționați pentru că nu și-au echipat autovehiculele cu anvelope specifice sezonului rece.

Cum în această săptămână o mare parte din țară s-a aflat sub avertizări de viscol și ninsori, aproximativ 23.000 de polițiști, pompieri, jandarmi și polițiști de frontieră au intervenit zilnic în sprijinul autorităţilor locale şi al cetățenilor pentru limitarea şi înlăturarea efectelor fenomenelor meteo.

Ca urmare a măsurilor luate în perioada avertizărilor meteorologice și hidrologice, la nivel național, nu au fost înregistrate efecte care să afecteze în mod deosebit localitățile, căile de comunicații sau populația.

În conformitate cu dispoziția ministrului afacerilor interne, Petre Tobă, în zonele unde a nins abundent, Poliția Română a acţionat inclusiv pentru monitorizarea modului în care administratorii de drumuri și operatorii economici au intervenit pentru deszăpezire. La nivel național, polițiștii au amendat 23 de administratori de drumuri și operatori economici cu peste 100.000 de lei.

Referitor la situația din București, Poliția Capitalei a efectuat controale la toate cele șase societăți comerciale aflate în contract cu Primăria Municipiului București și primăriile de sector, toate șase fiind sancționate contravențional pentru neîndeplinirea obligației de întreținere a drumurilor publice pe timp de iarnă. Pe tot parcursul sezonului rece se va continua controlul activității administratorilor și al societăților comerciale pe linia întreținerii drumurilor publice pe timp de ninsoare și polei. Reamintim că în urma dispoziției ministrului afacerilor interne, fiecare Prefectură a afișat pe site-ul oficial contractele de deszăpezire încheiate pentru fiecare segment de drum din județ, incluzând informații despre operatorii economici care au contractat aceste servicii și valoarea contractelor.

Pe linia intervențiilor în situații de urgență, în întreaga țară, pompierii și paramedicii SMURD au desfășurat 9.752 de intervenții, dintre care peste 6.600 misiuni SMURD. În ultima săptămână, pompierii au intervenit pentru stingerea a 682 de incendii.

În cursul acestei săptămâni, peste 300 de jandarmi montani au acționat, zilnic, la nivel național pentru salvarea şi evacuarea turiştilor aflaţi în dificultate. S-a intervenit și s-a acordat sprijin unui număr de 13 turiști care au suferit diverse traumatisme în timp ce schiau pe pârtii din Brașov, Maramureș, Hunedoara și Suceava. De asemenea, s-au desfășurat misiuni de căutare-salvare în județul Vâlcea, în Masivul Parâng și în Masivul Postăvaru. Efectivele Jandarmeriei Române au asigurat un climat de ordine și siguranță publică cu ocazia evenimentelor care au avut loc în ziua de Bobotează în mai multe localități din țară, cea mai numeroasă participare fiind în Constanța, București, Zalău, Cluj-Napoca, Galați, Iași și Timișoara.

O altă misiune importantă a Ministerului Afacerilor Interne, în această săptămână a reprezentat-o asigurarea unui trafic fluent prin punctele de frontieră din vestul țării pentru cetățenii români care au sărbătorit Crăciunul și Revelionul în țară și apoi s-au reîntors în statele europene. Menționăm că în primele zile ale anului, traficul prin punctele de trecere a frontierei s-a menţinut la valori ridicate, fiind înregistrată o creştere cu 32% faţă de perioada similară a anului trecut. În perioada 1-7 ianuarie 2016, frontiera română a fost tranzitată de 916.000 de persoane, dintre care 546.000 pe sensul de ieşire din ţară şi 370.000 pe sensul de intrare în ţară. În aceeaşi perioadă a anului 2015, au trecut frontiera doar aproximativ 680.000 de persoane.

Pe frontiera de vest s-au înregistrat 446.000 de treceri, comparativ cu 344.000 în anul 2015, însă, în urma măsurilor dispuse de utilizare la capacitate maximă a infrastructurii punctelor de trecere a frontierei, de mărire a numărului de polițiști de frontieră și de informare suplimentară a cetățenilor, media timpilor de aşteptare la frontieră rareori a depăşit 20 de minute.

În zilele următoare structurile Ministerului Afacerilor Interne vor rămâne mobilizate pentru menținerea unui climat general de siguranță și legalitate în întreaga țară. O atenție sporită va fi acordată zonelor din apropierea celor peste 20.000 de școli gimnaziale, grădinițe, licee și colegii, ținând cont de faptul că de luni reîncep cursurile. Pentru creșterea gradului de siguranță al elevilor și al cadrelor didactice, vor acționa zilnic peste 7.000 de forțe de ordine publică, care alcătuiesc dispozitivele de siguranță publică din zona unităților de învățământ.

Structurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne vor acționa în continuare pentru creșterea nivelului de siguranță al cetățeanului, prevenirea infracțiunilor și a situațiilor de risc pentru populație.

R.D.

Portul Constanța Sud – Agigea: Poliția a sechestrat de două ori mai mult azotat de amoniu decât a explodat în Beirut

Peste 8.000 de tone de azotat de amoniu au fost confiscate de polițiști, după controale făcute de polițiști în toată țara. Cea mai mare...

Vlad Cosma, achitat într-un dosar instrumentat de procurorul Mircea Negulescu

Fostul deputat Vlad Cosma a fost achitat, vineri, în primă instanță, într-un dosar instrumentat de procurorul Mircea Negulescu, zis Portocală. Tribunalul Prahova a decis, vineri,...

Curtea de Conturi, cu bugetul diminuat la rectificare, după raportul nimicitor privind cheltuirea banilor în starea de urgență

După ce Curtea de Conturi a efectuat un control în administrația publică centrală pentru verificarea cheltuirii banilor în starea de urgență, Guvernul a tăiat...

Raport oficial: România, pe primul loc în evoluția epidemiei de COVID-19 în UE. TABEL

România este pe primul loc în răspândirea epidemiei de COVID-19 în Uniunea Europeană, potrivit unui raport publicat de Centrul European de Prevenire și Control...

Bani în plus pentru serviciile secrete la rectificarea bugetară

Veniturile bugetului de stat se diminuează, pe sold, cu suma de 289,4 milioane lei, conform proiectului rectificării bugetare. Cheltuielile se majorează cu suma de...