10.7 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021 - 10:25

Ministerul Afacerilor Interne: 148 de sesizări în zece ore

spot_img

Doar 37% din plângerile depuse la Poliție de la deschiderea urnelor (ora 7.00) până la ora 17.00 NU s-au confirmat

vot

În zece ore (de la ora 7.00 la ora 17.00), la nivel național, au fost sesizate Poliției 148 de incidente privind posibile contravenții sau infracțiuni electorale. Dintre acestea, 55 nu au fost confirmate, ceea ce reprezintă un procent de peste 37 la sută din totalul sesizărilor, a anunțat, duminică, Monica Dajbog, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Potrivit Monicări Dajbog, cele mai multe evenimente au fost sesizate în București – 26, Dâmbovița  – 16, Mehedinți  – 9, Dolj și Teleorman  – câte 8.

Cele mai multe sesizări au fost primite prin numărul de urgență 112, de la partidele politice și prin constatarea proprie a angajaților MAI. Până la această oră (ora 17.00 – n.r.), au fost aplicate 111 sancțiuni contravenționale, dintre care 101 privesc încălcarea legislației electorale. În alte 40 de situații sunt efectuate cercetări pentru săvârșirea unor posibile infracțiuni. În cele mai multe cazuri este vorba de votarea de două sau mai multe ori.

Monica Dajbog

purtător de cuvânt, Ministerul Afacerilor Interne

Suspiciuni de vot multiplu la Buzău, București și Gorj

În județul Buzău, polițiștii cercetează o persoană care ar fi votat de două ori la secții diferite, iar în București se fac verificări față de o persoană care ar fi introdus în urnă două buletine de vot.

Referitor la sesizările de turism electoral, precizez că toate semnalările sunt verificate pentru a se stabili dacă este vorba de săvârșirea de infracțiuni. Reamintesc că persoana care votează de mai multe ori riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Monica Dajbog

purtător de cuvânt, Ministerul Afacerilor Interne

În județul Gorj, polițiștii au întocmit dosar penal pentru coruperea alegătorilor după ce au fost sesizați că  pe raza localității Baia de Fier o persoană a fost surprinsă oferind diverse bunuri alegătorilor.

Și tot în județul Gorj, polițiștii Secției Rurale Stoina cercetează un bărbat, pentru vot multiplu.

Au fost mai multe sesizări cu privire la continuarea propagandei electorale, inclusiv cazuri în care anumite persoane conduceau autoturisme pe care erau lipite afișe electorale. În urma verificărilor, persoanele găsite vinovate au fost sancționate contravențional. De asemenea, în comuna Breznița Ocol din județul Mehedinți, un bărbat a fost sancționat contravențional după ce a sfătuit mai mulți alegători să voteze un anumit candidat. Tot în Mehedinți, în comuna Livezile, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că mai multe persoane, îndrumă cetățenii în zona Secției de votare nr. 210 cum să voteze. Persoanele respective au fost sancționate contravențional. În Ilfov, avem o sesizare referitoare la faptul că reprezentanţi din partea unor ONG-uri însoţesc în cabina de votare persoanele ce îşi exercită dreptul la vot. La faţa locului s-au deplasat lucrători din cadrul grupei operative a IPJ Ilfov care efectuează cercetări. Totodată, în municipiul Alexandria, poliția a fost sesizată de către o persoană cu privire la faptul că a fost agresată de un cetăţean pe motiv că l-ar fi fotografiat cu telefonul mobil. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe.

Monica Dajbog

purtător de cuvânt, Ministerul Afacerilor Interne

Raluca Dan