16.3 C
București
duminică, 13 iunie 2021 - 7:54

„Mindtexting”- tehnologia care ajută persoanele cu paralizii grave să-și transforme gândurile în mesaje

spot_img

Un nou implant pe creier transformă gândurile în mesaje cu o acuratețe de peste 90%. „Mindtexting” este o tehologie de ultimă oră, menită să ajute persoanele cu dizabilități. Performanța le aparține celor de la BrainGate, care încearcă să le redea autonomia și posibilitatea de comunicare celor cu paralizii grave.

BrainGate a condus dezvoltarea interfețelor neuronale în ultimul deceniu. Noua procedură presupune implantarea unui grup de microelectrozi, amplasat pe un cip care este introdus chirurgical în stratul superior al creierului.

Implantul foloseste inteligența artificială pentru a converti în text semnalele electrice ale creierului generate atunci când cineva imaginează scrisul de mână. Rezultatul este afișat pe computer, în timp real. Experimentul ar putea contribui la restabilirea comunicării la persoanele paralizate, pe care le-ar putea ajuta să se exprime și să-și împărtășească gândurile.

Pacientul implicat în experiment, un om cu leziuni spinale, a reușit să-și traducă gândurile în text cu o viteză care rivalizează cu felul în care o persoană sănătoasă tastează la un smartphone, imaginându-și mișcările pe care le face când scrie o scrisoare. Cu 90 de caractere pe minut și cu o precizie de peste 90 la sută după autocorrect, a depășit orice experiment cu implanturi neuronale realizat anterior. 

Dintre realizările BrainGate face parte și implantul care permite oamenilor să manevreze brațe robotice cu gândul. O altă descoperire a ajutat oamenii paralizați să mute un cursor de calculator cu mintea pe o tabletă, ceea ce le-a lărgit universul la întreaga sferă de aplicații Android.