5 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 14:09
No menu items!

Min. Economiei prognozează creșterea exporturilor de alimente către Germania

spot_img

ANUGA 2009

Ministerul Economiei estimează că livrările de produse alimentare românești către Germania vor crește semnificativ în perioada următoare. Asta în contextul în care România va avea, în acest an, cea mai semnificativă prezență la târgul internațional de profil, ANUGA, de la Köln.

”Firmele româneşti prezente au un program dens de întâlniri, în vederea identificării de oportunităţi de export pentru pieţele externe, estimându-se un record în ceea ce priveşte numărul si valoarea contractelor ce vor fi încheiate”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

În perioada 5-9 octombrie, 58 de companii reprezentative ale industriei agro-alimentare româneşti participă la târgul internaţional ANUGA 2013. Potrivit ministerului Economiei, aceasta este cea mai semnificativă prezenţă a ţării noastre, de până acum, la cea mai mare manifestare de profil din lume, desfăşurată o dată la doi ani ani.

Producătorii români sunt prezenţi în zonele specializate de expunere – Meat, Fine Food şi Bread and Bakery – cu produse din sectorul de carne, panificaţie, patiserie și dulciuri, apă minerală și plată, ceaiuri, condimente, vinuri, produse lactate și uleiuri vegetale.

Dintre participanţi fac parte companii precum Caroli, Galli Gallo (Peneș Curcanul), Aaylex (Coco Rico), Sonimpex (Magiunul de Topoloveni), Boromir, Scandia, Vascar, Kosarom, Angst, Agricola Bacau, Kalpo, Inorogul, Sam Mils, Pambac, Derpan, Natural, Romaqua, Carmistin, Kandia, Ecofruct, Apiprodex.

”Participarea României la evenimentul de la Köln reprezintă un prilej de consolidare a imaginii de producător si exportator de produse atât pe piaţa germană, una dintre cele mai mari din lume în domeniu, cât si pe pieţele internaţionale”, a mai transmis Ministerul Economiei.

În 6 octombrie, oficialităţile române prezente la Köln s-au întâlnit cu Preşedintele Asociaţiei federale germane a comerţului cu produse alimentare, Friedhelm Dornseifer. Potrivit ministerului, se va stabili o serie de contacte pentru firmele româneşti cu distribuitorii germane, pe perioada desfăşurării târgului.

La deschiderea oficială a târgului au fost prezenţi secretarul de stat în Ministerul Economiei, Manuel Donescu, și secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Valentin Soneriu, alături de reprezentanţi ai ANSVSA si DCERI. Standul României a fost vizitat de secretarul de stat la Ministerul pentru Economie, Energie, Industrie, Intreprinderi Mijlocii si Meserii din landul Renania de Nord – Westfalia, Guenther Horzetzky.

Pavilionul naţional românesc de la ANUGA este organizat de Ministerul Economiei – Departamentul de Comerţ Exterior si Relaţii Internaţionale prin Programului de promovare a exportului.

În 2012, firmele româneşti au exportat produse agro-alimentare în Germania în valoare de 253 de milioane de euro. Exporturile României de produse agro-alimentare și-au majorat ponderea în totalul livrărilor de produse româneşti, depăşind 4 miliarde euro anul trecut.

Prima participare a României a fost în 2007, cu un număr de 20 de firme pe o suprafaţă de 200 metri pătrați, urmată, în anul 2009, cu 17 firme expunând într-un spaţiu de 250 mp. La Anuga 2011, România a fost prezentă cu 31 de firme în 5 pavilioane specializate, cu o suprafaţă totală de 436 de metri pătrați. Valoarea angajamentelor la export înregistrate cu ocazia ultimei ediţii a fost de 7,92 milioane de euro.

Cosmina Croitoru