Miloș Zeman este noul președinte al Cehiei

Fostul premier social-democrat Miloș Zeman a fost ales președinte al Republicii Cehe, potrivit anunțului oficial al Comisiei Electorale de la Praga. Zeman a obținut 55% din voturile exprimate în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, desfășurate pe 25 și 26 ianuarie. El l-a învins pe actualul ministru de externe al Cehiei, Karel Schwarzenberg, care a fost votat de doar 45% dintre cei prezenți la vot. Premier între 198 și 2000, Miloș Zeman îl înlocuiește pe Vaclav Klaus, care a fost președinte timp de două mandate. De profesie economist, Zeman are 69 de ani și este primul președinte al Cehiei ales prin vot direct de către populație. Până acum, șeful statului era ales de către membrii Parlamentului.

El este o figură aparte pe scena politică din Cehia. Este recunoscut ca un băutor de bere redutabil și fumează țigară de la țigară. Mai mult, are și un limbaj colorat și nu se ferește să critice presa sau politicienii.

În trecut, el a spus despre ziariști că sunt “vechituri” şi “gunoaie”, iar despre berea din țara vecină, Slovacia, a declarat că e bună doar pentru spălarea plăcii dentare. De asemenea, el l-a comparat, în 2002, pe fostul președinte al Autorității Palestiniene, Yasser Arafat, cu Adolf Hitler, dar ulterior a dat vina pe o greșeală de punctuație în discursul său. E.S.

NICIUN COMENTARIU