14 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 17:37
No menu items!

Militanții Statului Islamic au executat peste 500 de etnici yazidi. Mulți au fost îngropați vii

spot_img

Comunitatea internațională încearcă să evite o catastrofă umanitară

irak

Insurgenții organizației Statul Islamic, din nordul Irakului, au ucis peste 500 de membri ai minorității etnice Yazidi, pe fondul ofensivei militare, potrivit agenției Reuters, care îl citează pe ministrul irakian al Drepturilor Omului.

Militanții suniți le-au îngropat de vii în gropi comune pe unele dintre victime, inclusiv femei și copii. De asmenea, aproximativ 300 de femei au fost luate ostatice.

”Avem dovezi clare obținute de la membrii yazidi care au părăsit zona Sinjar și care au scăpat de execuții și, de asemenea, imagini din zonă care arată că brigăzile Statului Islamic au executat cel puțin 500 de yazidi după ce au ocupat Sinjar”, a afirmat oficialul.

Orașul Sinjar, centrul comunității yazidi, a fost ocupat de militanții suniți. Aceștia văd minoritatea yazidi ca eretică, ”închinată diavolului”.

Aviația SUA a lansat duminică noi atacuri asupra pozițiilor Statului Islamic, în încercarea de a slăbi ofensiva militanților asupra membrilor yazidi refugiați în zonele montane, al căror număr este estimat la câteva zeci de mii.

De asemenea, membrii comunităților creștine din nordul Irakului s-au refugiat din calea ofensivei sunite, pentru a evitaconvertirea forțată la religia islamică sau execuția.

Comunitatea yazidi este apropiată din punct de vedere etnic de minoritatea kurdă. Este adepta unui cult religios străvechi, apropiat de zoroastrism.

V.B.