3.9 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 16:20
No menu items!

Milionarul Ilie Vonica a murit

spot_img

Proprietarul rețelei de clinici private Polisano și al lanțului de farmacii Rețeta a încetat din viață luni

ilie-vonica

Medicul Ilie Vonica, unul dintre cei mai bogați români, proprietarul rețelei de clinici private Polisano și al rețelei de farmacii Rețeta – implicată în scandalul rețetelor oncologice false de la Institutul Fundeni, din Capitală – a murit luni, după ce s-a aruncat de la etaj.

Gestul lui Vonica vine la doar o zi după ce magistrații bucureșteni au decis că soția acestuia, Ioana Vonica, va rămâne în arest preventiv. Aceasta a fost reținută pe 20 mai, alături de trei renumiți hematologi de la Institutul Oncologic Fundeni din Capitală, de procurorii Parchetului Tribunalului București.

Procurorii anunțau la acea dată că au început urmărirea penală faţă de 10 persoane suspectate de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals.

Din datele şi probele administrate în cauză rezultă că suspecţii au creat circuite economice şi financiare fictive cu scopul de a-şi însuşi sumele de bani rezultate din activitatea infracţională şi de a denatura plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat.

Prejudiciul produs bugetului de stat, reprezentând TVA şi impozit pe profit, se ridică la suma de circa 1,7 milioane de lei.

Astfel, reprezentanţii unei societăţi ce deţine un lanţ de farmacii au înregistrat în contabilitate facturi fictive de achiziţii de medicamente de la societăţi cu un comportament de tip fantomă.

În baza a circa 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice emise de trei medici de specialitate pe numele unor pacienţi care nu au beneficiat de medicamentele astfel prescrise, reprezentanţii societăţii în cauză au decontat fraudulos la CASMB suma de circa 8,3 milioane de lei.

Sumele de bani obţinute au fost spălate printr-un circuit financiar fictiv, finalizat cu retragerea în numerar şi însuşirea lor.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București

R.D.