22.4 C
București
duminică, 28 aprilie 2024 - 17:47
No menu items!

Milioane de e-mailuri ale armatei SUA, trimise din greșeală unui aliat al Rusiei

spot_img

Militarii americani și-au trimis timp de zece ani e-mailurile către un aliat al Moscovei unde sunt activi mercenari Wagner. Cauza ar fi, aparent, o greșeală de tastare.

E-mailurile destinate domeniului „.mil” al armatei americane au fost trimise timp mulți ani către Mali, o țară din Africa de Vest. Domeniul de internet al acestei țări este „.ml”, foarte asemănător cu cel al armatei SUA.

Unele dintre e-mailuri ar fi conținut informații sensibile, cum ar fi parole, fișe medicale și itinerariile unor ofițeri de rang înalt.

Mali, un stat unde au fost desfășurați mercenari Wagner

Mali este unul dintre statele de pe continentul african unde este activă grupare rusă de mercenari Wagner.

Președintele ales în Mali, Ibrahim Boubacar Keita, a fost răsturnat de la putere de armată în august 2020.

Tot armata acestui stat a forțat, în 2021, înlăturarea unui guvern civil interimar și s-a orientat spre Moscova, încheind un acord prin care aproximativ 1.000 de luptători din grupul Wagner au fost desfășurați aici.

Problema confuziei durează de 10 ani

Potrivit Financial Times, antreprenorul olandez Johannes Zuurbier a identificat problema confuziei între domeniile „.mil” și „.ml” în urmă cu mai bine de 10 ani.

Din 2013, el a gestionat pe bază de contract domeniul de internet din Mali și, în ultimele luni, a colectat zeci de mii de e-mailuri direcționate greșit.

Niciunul dintre mesaje nu era marcat ca fiind clasificat, dar, potrivit publicației citate, unele e-mailuri includeau date medicale, hărți ale instalațiilor militare americane, înregistrări financiare și documente de planificare pentru călătorii oficiale, precum și unele mesaje diplomatice.

Zuurbier i-a avertizat, luna aceasta, într-o scrisoare pe oficialii americani, în contextul în care contractul său cu guvernul din Mali expiră, iar armata acestei țări urmează să preia controlul domeniului de internet.

Antreprenorul a avertizat asupra „riscului real, care ar putea fi exploatat de adversarii SUA”.

Pentagonul a transmis că a luat măsuri pentru a rezolva problema.

                                                                                                                 Adina Silav