25.7 C
București
marți, 21 mai 2024 - 20:28
No menu items!

Miliardarul Ioan Niculae, audiat la DNA în dosarul „Realitatea Media”. UPDATE

spot_img

EPSON DSC picture

Omul de afaceri Ioan Niculae, patronul Interagro și primul miliardar din topul Forbes România, este audiat, miercuri seara, la Direcția Națională Anticorupție. Niculae a intrat în sediul DNA în jurul orei 18. Afaceristul a ieșit după aproxiamtiv jumătate de oră. Potrivit unor surse judiciare, Niculae ar fi fost audiat ca martor în dosarul „Realitatea Media”, pentru că procurorii bănuiesc că una dintre societățile afaceristului ar fi avut relații contractuale cu o firmă deja urmărită penal în cauză.

Ioan Niculae a fost trimis în judecată de DNA, în luna ianuarie a anului trecut, alături de liderul PSD Brăila și președintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, patronul Insomar, Gheorghe Teodorescu, și directorul Interagro, Viorel Bărac.

Potrivit procurorilor DNA, în cursul anului 2009, Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea pe care o avea ca lider al PSD pentru a obţine ilegal 1 milion de euro de la Ioan Niculae. Banii urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

Potrivit înţelegerii, sumele de bani urmau a fi furnizate indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare la finanţarea partidelor politice.

În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae a solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către Geoană, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (S.N.T.G.N. TRANSGAZ şi SNGN ROMGAZ SA).

Pe parcursul cercetărilor s-a stabilit că, din milionul de euro, s-a plătit efectiv suma de 641.730 lei, aproximativ 150.000 euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între Interagro şi Insomar. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume finanţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale.

Contractul propriu zis şi actele aferente (procesul verbal de recepţie, facturi) au fost încheiate de inculpaţii Viorel Bărac şi Gheorghe Teodorescu, prin intermediul lui Ioan Niculae.