7.8 C
București
miercuri, 29 martie 2023 - 19:27
No menu items!

Miliardarul american Warren Buffett tocmai a băgat 3,45 mld. dolari într-o companie prezentă și în România

spot_img

sonda exxon mobil

Compania Berkshire Hathaway, deținută de al doilea miliardar al SUA după Bill Gates, Warren Buffett, a dezvăluit la sfârșitul acestei săptămâni că a cumpărat un nou pachet de acțiuni la Exxon Mobil, în valoare de 3,45 de miliarde de dolari. Cea mai mare companie petrolieră, tranzacționată pe piețele de capital, din lume este prezentă de câțiva ani și în România, unde, alături de Petrom, este în faza de explorare a perimetrului Neptun din Marea Neagră.

Pachetul cumpărat de Buffett se ridică la 40,1 milioane de acțiuni. Deși investiția miliardarului reprezintă mai puțin de 1% din acțiunile Exxon Mobil, analiștii spun că reflectă încrederea puternică pe care al doilea miliardar al Americii îl are în compania petrolieră, una dintre cele mai profitabile din lume.

”Când Buffet își pune parafa pe o companie, înseamnă ceva”, a declarat Pavel Molchanov, analist în energie la Raymond James & Associates, cei care au acordat calificatigul ”strong buy” (interes maxim de achiziție) companiei Exxon.

Ca urmare a tranzacției făcute de Buffett, acțiunile companiei au crescut cu 84 de cenți, sau 0,9%, până la 94,06 dolari pe acțiune. Ca o comparație, titlurile celei mai puternice companii din România, OMV Petrom, sunt cotate la 0,4511 lei pe acțiune.

Prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre a fost săpată de Exxon Mobil în 2011. Sonda Domino-1 este plasată în blocul Neptun, la 170 de kilometri de țărm, în ape cu adâncimea de aproximativ 1.000 de metri. Adâncimea totală a sondei depășește însă 3.000 de metri sub nivelul mării.

În acest moment, gigantul american este în faza de investiții în România, însă în 2012 reprezentanți ai partenerului de proiect, OMV Petrom, au dat semnale pozitive cu privire la zăcămintele din Marea Neagră.

Cosmina Croitoru