12.9 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 19:07

Miliardar iranian, executat pentru o fraudă bancară

spot_img

Un om de afaceri de la Teheran a fost condamnat la moarte pentru o escrocherie financiară de 2,6 miliarde de dolari

miliardar iranian

Mahafarid Amir Khosravi, un miliardar iranian, a fost executat sâmbătă pentru cea mai mare fraudă bancară din ultimii 35 de ani, mai exact de la Revoluția Islamică din 1979. Escrocheria s-a ridicat la peste 2,6 miliarde de dolari (1,9 miliarde de euro).

Potrivit avocatului celui condamnat, pedeapsa cu moartea a fost pusă în aplicare fără ca el să fie înștiințat în vreun fel. Pedepsele cu moartea, în Iran, sunt realizate de obicei prin spânzurare. ”Nu am fost informat cu privire la execuția clientului meu. Toate bunurile sale sunt la dispoziția procurorilor”, a spus avocatul, citat de presa internațională.

Frauda pentru care a fost condamnat miliardarul a presupus folosirea unor documente false pentru obținerea de credite la una dintre cele mai mari bănci din Iran, Bank Saderat, pentru a cumpăra active ce includeau companii de stat, precum uriașul producător de oțel Khuzestan Steel.

Imperiul de agaceri al lui Khosravi include peste 35 de companii, de la producția de apă minerală până la un club de fotbal sau importuri de carne din Brazilia. Potrivit unor relatări din presa iraniană, frauda bancară a început în 2007. Un număr de 39 de acuzați au fost condamnați în dosar. Patru dintre ei au primit pedepse cu moartea, doi au primit detenția pe viață, iar restul, închisoare până la 25 de ani.

C.C.