7.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 5:12

Mii de unguri au ieșit în stradă la Budapesta, manifestând contra primului ministru Viktor Orban

spot_img

Mii de persoane au manifestat din nou vineri seara la Budapesta contra primului ministru ungar Viktor Orban, denunțând ceea ce ei percep a fi falimentul elitei politice.

budapesta

Manifestanții au purtat afișe care îl condamnau pe Orban, a cărui popularitate a fost erodată serios în ultimele luni, în ciuda a trei victorii electorale în 2014.

Mulțimea, formată din aproximativ 5.000 de persoane potrivit estimărilor unui fotograf AFP, a manifestat în fața Operei din Budapesta.

Manifestanții și-au exprimat îngrijorarea față de o politică ce îndepărtează țara de Occident și întărește legăturile cu Rusia. Alții au evocat temerile lor cu privire la politica guvernamentală de centralizare în materie de educație sau administrație publică. Oamenii au criticat puternic elita politică ce conduce țara de la căderea comunismului în urmă cu 25 de ani.

Manifestațiile zguduie Ungaria din octombrie, după ce guvernul conservator al lui Orban a propus o taxă de utilizare a internetului. Acest proiect a fost de atunci abandonat.

Dar mitingurile organizate la intervale regulate împotriva corupției și apropierii lui Orban de președintele rus Vladimir Putin mențin presiunea asupra atotputernicului lider de dreapta. Organizatorii au chemat la o altă manifestație la 1 februarie, în ajunul vizitei cancelarului german Angela Merkel la Budapesta.