20 C
București
vineri, 27 mai 2022 - 2:52
No menu items!

Mii de soldați americani vor veni în România ca să apere granița NATO

spot_img

Până la 8.500 de militari americani au fost puși în alertă pentru o posibilă detașare în Estul Europei, având în vedere că trupele rusești sunt comasate la granița Ucrainei, a anunțat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, potrivit CNN.

„Numărul trupelor pe care secretarul Apărării le-a plasat în stare de alertă ridicată este de până la 8.500 de persoane”, a declarat el, subliniind că, deocamdată, nu a fost luată nicio decizie cu privire la desfăşurare de forţe în afara Statelor Unite.

„În cazul activării de către NATO a NRF sau al unui mediu de securitate care se deteriorează, Statele Unite ar fi în măsură să desfăşoare rapid echipe de luptă de brigadă suplimentare, logistică, medicală, aviaţie, informaţii, supraveghere şi recunoaştere, transport şi capacităţi suplimentare în Europa”, a precizat Kirby în conferință.

Aceste trupe, în mare parte trupe terestre şi unităţi de sprijin, vor opera în ţările NATO din Europa de Est, dar nu şi în Ucraina.

„Le-am spus clar aliaţilor de pe flancul estic că suntem pregătiţi să le susţinem capacităţile în caz de nevoie”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Ele ar fi desfăşurate în sprijinul Forţei de reacţie rapidă a NATO, care numără 40.000 de militari, dar secretarul Apărării, Lloyd Austin, ar putea folosi unele unităţi şi „pentru alte situaţii neprevăzute”, a spus el fără a oferi detalii.

Această forţă de reacţie „nu a fost activată, depinde de NATO să o facă”, a subliniat John Kirby, refuzând să spună dacă forţa Alianţei ar putea fi activată preventiv sau numai după mişcări de trupe ruseşti în Ucraina.

Secretarul de stat pentru Apărare, Lloyd Austin a emis ordinele de pregătire pentru detașare la comanda președintelui Joe Biden.

CNN relatase anterior, luni, că administrația Biden era în ultimele faze pentru identificarea unităților militare pe care vrea să le trimită în Europa de Est, conform unor surse oficiale americane din apărare.

Biden a discutat cu oficialii militari de rang înalt opțiuni pentru întărirea trupelor americane în regiunea Baltică și în Europa de Est, în timpul unei ședințe care a avut loc sâmbătă la Camp David, potrivit unui oficial de rang înalt, citat de CNN.

Luni, NATO a anunțat că își va suplimenta forțele în Europa de Est cu mai multe nave și avioane de luptă. Anunțul Alianței vine în condițiile în care Rusia refuză să renunțe la activitatea amenințătoare în apropierea granițelor Ucrainei.

                                                                                                                  Adina Silav