2 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 5:47
No menu items!

Actualizare 14.30: Culoar de trecere doar în această seară. Mii de români blocați la granița dintre Austria și Ungaria

spot_img

Peste 3.500 de români sunt blocați la granița dintre Austria și Ungaria, după decizia guvernului maghiar de a nu mai permite tranzitarea teritoriului țării, pe fondul pandemiei de coronavirus. Budapesta a permis numai camioanelor de marfă să tranziteze țara.

UPDATE 14:30. Ministrul Bogdan Aurescu a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că autoritățile maghiare ar putea deschide un culoar de trecere în această seară, în jurul orei 2o sau 21, care să fie supravegheat de polițiștii din țara vecină.

„Ungaria va sprijini ca măsură de excepție, dar aplicată o singură dată, repatrierea acestor cetățeni români pentru a ajunge printr-o trecere neîntreruptă pentru a ajunge pe teritoriul României, pentru a fi preluați de autoritățile române”, a afirmat ministrul român de externe.

Oficialul român a mai spus că a transmis părții maghiare că este o oră târzie, având în vedere că unii dintre români așteaptă să treacă frontiera autro-ungară de la miezul nopții.

 

Ministerul de interne a transmis că Bogdan Aurescu, ministrul de externe, a vorbit la telefon cu omologul ungar pentru deblocarea tranzitului cetățenilor români de la granița dintre Austria și Ungaria, susținând că în lipsa unei notificări prealabile oficiale, s-au creat aceste blocaje pe sensul de intrare pe teritoriul ungar.

În acest context și pe fondul semnalelor multiple primite din partea cetățenilor români aflați la punctul de frontieră Nickelsdorf care doresc să revină în România din diferite state europene, ministrul Bogdan Aurescu a semnalat situația umanitară creată, prin prezența unui număr considerabil de familii cu copii și persoane în vârstă (în total peste 3500 de persoane până la acest moment), și a solicitat adoptarea de urgență de către autoritățile ungare a unor măsuri care să permită reluarea tranzitului acestora pe teritoriul ungar, se mai arată în comunicatul oficialilor români.

Ministrul Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp posibil, urmând ca detaliile efective privind intrarea pe teritoriul Ungariei și tranzitarea acestuia până la granița cu România să fie stabilite, și apoi măsurile implementate, de autoritățile de resort ale ministerelor de interne din cele două țări.