Mii de refugiaţi, blocaţi la frontiera dintre Macedonia şi Grecia

Mii de refugiaţi continuă să îşi rişte vieţile şi vin în Europa – traversează Marea Egee în bărci gonflabile. Paza de coastă turcă a mai salvat de la moarte mai mulţi fugari care au fost la un pas să se înece după ce ambarcaţiunea lor s-a răsturnat. În faţa valului continuu de migranţi, autorităţile din Grecia promit să termine cât mai rapid câteva centre de primire pentru aceşti oameni. Între timp, însă, mii de refugiaţi rămân blocaţi la frontiera dintre Macedonia şi Grecia.

Pe zi ce trece, situaţia de la frontiera maritimă dintre Turcia şi Grecia devine tot mai dramatică. Paza de coastă turcă a evitat producerea unei noi tragedii de proporţii. Alertaţi de turişti, militarii turci au salvat un grup de 67 de imigranţi – printre care mulţi copii şi femei – care încercau să ajungă cu o barcă în Grecia.

La rândul lor, autorităţile de la Atena încearcă să faţă asaltului venit dinspre Turcia. Oficialii de la Atena promit să termine rapid mai multe centre pentru refugiaţi însă au avertizat Uniunea Europeană că nu vor permite ca Grecia să fie transformată în lagăr.

Panos Kammenos, ministrul grec al Apărării: „Vreau să vă asigur că toate punctele de primire şi cele două centre de relocare vor fi gata înainte de 15 februarie, acesta este angajamentul nostru. Toate cele şapte centre vor fi gata”.

Între timp, peste 3.000 de refugiaţi sunt blocaţi de mai multe zile la frontiera dintre Grecia şi Macedonia. Oamenii înfruntă frigul şi speră să fie lăsaţi să îşi continue drumul spre Occident. În tabără sunt deja mult mai mulţi oameni decât ar trebui. Şi tot continuă să vină!

Frontiera dintre Grecia şi Macedonia a fost blocată din cauza grevelor fermierilor şi a taximetriştilor din ambele state.

NICIUN COMENTARIU