26.4 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 20:08
No menu items!

Mii de poliţişti, în misiune de Crăciun

spot_img

Peste 8.000 de poliţişti vor acţiona, în medie, zilnic, la sfârşitul acestei săptămâni, în sistem integrat, împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), pentru prevenirea, descurajarea şi combaterea faptelor antisociale, a anunțat, joi, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. 

Potrivit purtătorului de cuvânt, activităţile de prevenire a răspândirii şi de limitare a infectării cu noul coronavirus vor fi desfăşurate împreună cu partenerii instituţionali.

Poliţiştii, în echipe mixte cu jandarmi, poliţişti locali, pompieri şi cu reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, vor fi angrenaţi în centre comerciale, pieţe, mijloace de transport în comun şi pe terase, pentru verificarea respectării măsurilor de protecţie sanitară şi pentru a nu permite desfăşurarea unor activităţi care ar duce la creşterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2.

„Peste 5.000 de poliţişti sunt de la structurile de ordine publică, peste 1.300 sunt poliţişti de la Rutieră, ceilalţi fiind de la celelalte structuri: Transporturi, Investigaţii criminale, Investigarea criminalităţii economice, luptători de la acţiuni speciale şi poliţişti de la arme, explozivi şi substanţe periculoase”, a declarat Monica Dajbog, la sediul MAI.

Poliţiştii de la Rutieră vor fi prezenţi în trafic şi vor acţiona pentru prevenirea accidentelor.

„Pentru fluenţa traficului rutier, poliţiştii vor beneficia de sprijinul elicopterelor din cadrul Inspectoratului General al Aviaţiei, ce vor transmite date şi informaţii în timp real”, a spus Dajbog.

De asemenea, se va acorda o atenţie sporită verificării modului de respectare a prevederilor legale privind comercializarea produselor alimentare.

Modul de comercializare şi folosire a articolelor pirotehnice reprezintă, de asemenea, o prioritate, având în vedere consecinţele deosebit de grave pe care le poate avea folosirea improprie a acestora.

„Nu folosiţi obiecte de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, decât în condiţiile şi în locurile permise de lege. Deţinerea ilegală a acestora se pedepseşte”, a transmis purtătorul de cuvânt al MAI.

Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice vor acţiona, împreună cu alte autorităţi ale statului, pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, verificarea legalităţii activităţilor desfăşurate de către unităţile de alimentaţie publică şi de cazare a turiştilor.

În scopul prevenirii producerii unor evenimente negative, poliţiştii vor intensifica verificările la societăţile comerciale, în special la cele care colectează şi transportă valori monetare, precum unităţile bancare, în hipermarketuri şi centre comerciale, pentru a verifica modul în care se respectă prevederile legale privind paza obiectivelor.

„Recomandăm tuturor cetăţenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie, pentru a petrece minivacanţa de Crăciun în linişte şi sănătate! Dacă plecaţi cu trenul, fiţi foarte prudenţi în gară! Aici pot acţiona hoţii de buzunare. Nu vă lăsaţi bagajele nesupravegheate!”, a mai transmis Monica Dajbog.

Purtătorul de cuvânt al MAI a reamintit că anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar şoferii trebuie să circule cu viteză adaptată condiţiilor din trafic.

Raluca Dan