Mii de persoane evacuate în Germania. Dunărea amenință Ungaria

Mii de persoane evacuate în Germania. Pagube de șase miliarde de euro

Mii de persoane evacuate în Germania. Pagube de șase miliarde de euro

Autorităţile germane au cerut, duminică, evacuarea a 15.000 de locuitori la Magdeburg, în estul Germaniei, după ce râurile au ieşit din matcă şi au inundat mari suprafeţe de teren.

Inundaţiile de proporții care au afectat mai multe ţări din Europa centrală ameninţă,în prezent, Ungaria, unde Dunărea a atins un nivel record, după ce a afectat sudul Germaniei, Austria şi Slovacia. Duminică după-amiază, fluviul a atins un nivel record de 8,90 metri, la Budapesta, şi nu ar urma să mai crească.  Preventiv, 1.400 de persoane au fost evacuate în această ţară, transmite AFP.

De o săptămână, intemperiile şi inundaţiile care s-au înregistrat în Germania, Austria, Slovacia, Republica Cehă şi Elveţia au provocat moartea a cel puţin 18 persoane, din care 10 în Cehia şi au cauzat pagube materiale evaluate la mai multe miliarde de euro.

Situaţia cea mai gravă este în oraşul Magdeburg, capitala landului Saxonia-Anhalt, unde râul Elba a depășit recordul atins la inundaţiile din 2002, cu 7,46 metri, duminică, faţă de aproximativ doi metri în mod normal. Un dig din apropiere a cedat, iar peste 23.000 de oameni au fost evacuaţi din calea viiturii.

Evacuări de persoane au avut loc în ultimele zile şi la Halle, Bitterfeld-Wolfen şi Dresda, trei oraşe situate în amonte (pe Elba sau afluenţi), unde situaţia s-a ameliorat.

În Austria, Slovacia şi Republica Cehă situaţia este pe cale să revină la normal, însă autorităţile rămân în continuare în alertă, în condiţiile în care în unele regiuni sunt aşteptate ploi în cursul nopţii de duminică spre luni.

C.I.

NICIUN COMENTARIU