14.6 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 13:30

Mii de persoane evacuate în Chile şi Argentina, în urma creșterii activității seismice a vulcanului Copahue

spot_img

Mii de persoane evacuate în Chile şi Argentina, în urma creșterii activității seismice a vulcanului Copahue

Oficiul Naţional de Urgenţă a emis luni cod roşu de alertă pentru provincia Biobío din Chile ca urmare a creşterii activităţii seismice a vulcanului Copahue, situat în sudul Anzilor, la frontiera cu Argentina, ceea ce a condus la evacuarea preventivă a cel puţin 2.000 de locuitori din zonă.

Alerta a fost declarată şi în provincia argentiniană Neuquen, dat fiind faptul că vulcanul este situat la graniţa dintre cele două ţări din America de Sud, informează Xinhua.

„Au fost date instrucţiuni pentru lansarea unui plan de evacuare a populaţiei care locuieşte pe o rază de 25 de kilometri în jurul vulcanului Copahue” şi aceasta pentru cel puţin două zile, a anunţat ministrul chilian de Interne şi securitate publică, Andres Chadwick.

Ministrul chilian indicase luni că activitatea seismică a vulcanului a crescut, putând duce la o erupţie în orice moment. În următoarele 48 de ore, ar urma să fie evacuate 2.240 de localnici, sau 460 de familii, de pe o rază de 25 de kilometri, a spus el.

„Procesul care poate culmina cu erupţia vulcanului a început, astfel încât codul roşu de alertă este indispensabil, iar acesta include evacuarea populaţiei” din zonă, a precizat Andres Chadwick.

O serie de 455 de cutremure de intensitate mică au fost înregistrate de duminică până luni în zona vulcanului, a cărui activitate este monitorizată de vinerea trecută.

Autorităţile argentiniene au anunţat că vulcanul a devenit mai activ în ultimele ore şi drept urmare au închis grădiniţele şi şcolile din zonă.

C.I.