32.2 C
București
miercuri, 23 iunie 2021 - 16:54

Mii de persoane, aşteptate sâmbătă la Şumuleu Ciuc. Începe pelerinajul de Rusaliile Catolice

spot_img

Mii de pelerini sunt așteptați de Rusaliile Catolice la evenimentul tradițional de la Șumuleu Ciuc, județul Harghita. Organizatorii evenimentului au luat măsuri ca pelerinajul să se desfăşoară în condiţii de siguranţă, relatează Agerpres.

Unii dintre pelerini au pornit pe jos, de la zeci de kilometri, pentru a respecta tradiţia şi au ajuns deja la altarul în aer liber sau urmează să ajungă, înainte de a urca muntele făcând o oprire la biserica franciscană, pentru a se ruga la statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului. La ora 10.00, Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului, va fi purtat de mai multe persoane, din faţa bisericii spre altarul în aer liber din şaua muntelui Şumuleu.
 
Liturghia de Rusalii va începe la ora 12.30 şi va fi oficiată de episcopul auxiliar de Alba Iulia, Kerekes Laszlo, care a fost numit în această funcţie anul trecut, de Papa Francisc.
 
Slujba va fi transmisă online, pe o aplicaţie dedicată, pe reţelele de socializare, dar şi de televiziunea Duna, din Ungaria, şi de Radio Maria.
 

Pelerinii pot veni la eveniment pe jos, cu căruţa sau cu maşinile personale. De asemenea, participanţii trebuie să poarte mască şi să respecte distanţa de 1,5 metri.

Organizatorii pun la dispoziţie rute de acces diferite pentru pelerini, în funcţie de regiunea geografică din care vin, pentru a nu se produce aglomeraţie pe rutele principale, iar în şaua dintre muntele Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, unde se va oficia slujba religioasă, participanţii vor fi repartizaţi pe sectoare, identificate prin culori, tot în funcţie de zona din care provin.

La faţa locului sunt prezenţi peste 150 de voluntari, care îi vor ajuta pe pelerini să găsească locul amenajat pe regiuni.

Organizatorii au emis circa 35.000 de carduri de acces, dar acestea nu sunt obligatorii, ci mai mult simbolice, fiind aşteptat ca numărul participanţilor să fie de aproximativ 40.000 de persoane.

Totodată, pentru ca plecarea de la locul pelerinajului să nu producă aglomeraţie, după liturghie va fi prezentat un spectacol religios, care descrie Drumul Crucii, astfel încât o parte dintre pelerini să mai rămână o vreme în zonă.

La fel ca în fiecare an, Primăria a impus restricţii de circulaţie pe mai multe străzi din oraş şi a indicat locurile de parcare a autovehiculelor. În acest an, în ziua pelerinajului este interzisă desfăşurarea oricăror acte şi fapte de comerţ atât în zona publică (pe carosabil şi pe trotuar ), cât şi pe domeniul privat, atât în exterior cât şi în incinta curţilor sau clădirilor de pe străzile Szek, Ion Căianu, Şumuleu Mic şi Câmpul Mare, care vor fi folosite de pelerini pentru a ajunge la locul unde se va oficia Liturghia.

Pentru buna desfăşurare a evenimentului au fost mobilizaţi sute de jandarmi, poliţişti, pompieri, echipaje SMURD şi de la Serviciul de Ambulanţă, salvamontişti sau voluntari de Cruce Roşie.

Anul trecut, pelerinajul obişnuit de pe muntele Şumuleu, care reunea în fiecare an peste 100.000 de oameni din întreaga lume, nu a mai avut loc din cauza pandemiei de COVID-19, Ordinul Franciscanilor, organizator al evenimentului, rugându-i pe pelerini să participe la procesiune doar cu sufletul.

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani.