16.5 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 8:04
No menu items!

Mii de oameni în stradă, în marile orașe / UPDATE

spot_img
  • UPDATE

Numărul persoanelor care protestează sâmbătă seara față de modificarea Legilor justiţiei în Parlament, precum şi împotriva PSD a ajuns la câteva mii în oraşele Cluj-Napoca, Sibiu, Timişoara şi Iaşi, transmite Agerpres.

Astfel, la Iaşi, numărul persoanelor care au plecat în marş pe străzile din zona centrală a ajuns la peste 3.000.

În jurul orei 19.30, manifestanţii s-au adunat în jurul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Ca şi la protestele anterioare, aceştia au scandat, printre fluierături, huiduieli şi zgomot de vuvuzele, lozinci prin intermediul cărora îşi manifestă nemulţumirile faţă de reprezentanţii guvernului: „Nu vrem să fim o naţie de hoţi”, „Vrem autostradă, nu penali pe stradă”, „Justiţie, nu corupţie”, „PSD, ciuma roşie”, „Parlament penal, marş la Tribunal”, „Demisia, demisia”, „Legi pentru toţi, nu pentru hoţi”, „Nu vrem să fim o naţie de hoţi”.

La Sibiu, peste 3.000 de oameni mărşăluiesc sâmbătă seara, pe pietonala din centrul municipiului, care practic este plină de la un capăt la altul de protestatari cu vuvuzele, steaguri şi fluiere. Coloana de manifestanţi se îndreaptă spre alte artere rutiere importante din oraş. Protestarii scandează „Guvern de hoţi şi de mafioţi!”, „PSD, ciuma roşie!”, „Hoţii!” şi „Bucureşti nu uita, Sibiul-i de partea ta!”.

La Timişoara, circa 5.000 de oameni au plecat în marş, din Piaţa Operei spre primărie, prin Piaţa Huniade, bulevardul Republicii fiind blocat.

De asemenea, în Cluj Napoca, peste 5.000 de persoane protestează, sâmbătă seară, manifestaţia fiind în desfăşurare. Protestatarii s-au adunat lângă Monumentul Memorandiştilor începând cu ora 18,00 şi au purtat pancarte cu mesaje precum „Suntem cu ochii pe voi”, „Uniţi salvăm toată România”, „Dragnea tot nu scapi de puşcărie”, „Penalii n-au ce căuta la guvernare”. De asemenea, ei au scandat „Hoţii”, „Mincinoşii”, „Jos PSD”, „Jos Guvernul”, „PSD Ciuma roşie”, „Uniţi salvăm toată România”. După ora 19.00, cei peste 5.000 de protestatarii au pornit din zona centrală într-un marş prin cartierul Mărăşti, blocând în drumul lor circulaţia autovehiculelor.

La Constanţa, peste 400 de activişti s-au strâns pe platoul din faţa Prefecturii, în urma unui apel lansat pe pagina „Rezistenţa Constanţa” a unui site de socializare, pentru a protesta faţă de modificările aduse legilor justiţiei, iar la ora 19.00 au pornit într-un marş de solidarizare cu manifestanţii din Bucureşti, până la sediul organizaţiei judeţene PSD Constanţa.

Mii de oameni au ieşit în stradă sâmbătă seara în aproape toate marile oraşe din ţară. La Cluj-Napoca, peste 3.000 de oameni protestează, sâmbătă seara, faţă de modificările legilor justiţiei. La Timişoara, protestatarii au adus “caracatiţa corupţiei”, făcută dintr-un material roşu, pe care a fost lipită o imagine cu Liviu Dragnea, iar pe tentacule pozele altor lideri politici, potrivit Mediafax. 

Cluj

În centrul municipiului Cluj-Napoca protestează peste 3.000 de persoane. Oamenii cer demisia Guvernului.

Participanţii la protest s-au adunat sâmbătă seara pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca având pancarte cu mesaje precum „Dragnea tot nu scapi de puşcărie”, „Penalii nu au ce căuta la guvernare” sau „Suntem cu ochii pe voi”.

Ei scandează „Dragnea nu uita, România nu-i a ta”, „Demisia”, „Jos PSD”, „Jos Guvernul”, „Hoţii”, „Dragnea la mulţi ani, cu executare”, „Dragnea şi ai lui, trădătorii neamului”, „Bucureşti nu uita, Clujul e de partea ta” şi „Anticipate”.

Unul dintre organizatori a declarat că protestul este organizat împotriva modificărilor preconizate de PSD la legile justiţiei. „Nu dorim ca penalii să fie numiţi în funcţii publice”, a spus acesta.

La protestul de la Cluj sunt pezenţi şi lideri USR.

Timişoara

Aproximativ 2.000 de persoane s-au adunat, sâmbătă seara, în centrul Timişoarei, pentru a protesta faţă de Legile Justiţiei, o “caracatiţă a corupţiei”, cu chipul lui Liviu Dragnea, fiind formată pe platoul din faţa Operei. “Caracatiţa corupţiei” a fost confecţionată dintr-un material roşu, pe care a fost lipită o imagine cu Liviu Dragnea, preşedintele PSD.

 

“Ieşim în stradă pentru a apăra statul de drept, să arătăm clasei politice că ne pasă de ce doreşte să adopte”, a declarat Adrian Marcu, unul dintre protestatarii din centrul Timişoarei, citat de Mediafax. 

Manifestanţii ţin în mâini pancarte cu mesaje precum “Autonomie ţinutului Teleorman” sau “E prea bine-n închisoare, V-aş închide în spitale” şi strigă “Bucureşti, rezistă Bucureşti” şi “Rezistăm, nu cedăm”. De asemenea, oamenii cântă imnul României.

Protestatarii intenţionează să plece într-un marş pe străzile Timişoarei.

Sibiu

La Sibiu, peste 200 de protestatari s-au strâns sâmbătă seara, în Piaţa Mare, în centrul istoric al oraşului, unde sunt aşteptate şi alte persoane, conform unora dintre cei prezenţi. Protestul de la Sibiu este împotriva celor de la PSD şi a Guvernului, transmite Agerpres. 

Botoșani

La Botoşani, aproximativ 40 de persoane participă, sâmbătă, la un protest împotriva modificărilor la legile justiţiei. Protestul are loc în Piaţa Revoluţiei, manifestanţii fluturând steaguri şi afişând bannere cu mesaje împotriva partidului aflat la guvernare. Potrivit jandarmilor, nu au fost înregistrate incidente, iar acţiunea de protest este autorizată.

Iași

La Iaşi, peste 400 de persoane au venit duminică seara în Piaţa Unirii pentru a protesta faţă de actuala guvernare, nemulţumiţi fiind de modificările legilor justiţiei. Ca şi la protestele anterioare, manifestanţii s-au adunat în jurul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi scandează, printre fluierături, huiduieli şi zgomot de vuvuzele, lozinci prin intermediul cărora îşi manifestă nemulţumirile faţă de reprezentanţii guvernului: „Justiţie, nu corupţie”, „PSD, ciuma roşie”, „Parlament penal marş la Tribunal”, „Demisia, demisia”, „Legi pentru toţi, nu pentru hoţi”, „Nu vrem să fim o naţie de hoţi”.

Galați

La Galaţi, aproximativ 500 de persoane s-au adunat sâmbătă seara, în ciuda frigului şi a ninsorii, în faţa sediului Prefecturii, după care au plecat în marş spre Palatul Justiţie. Manifestanţii protestează faţă de modificarea legilor justiţiei şi a Codului Penal şi scandează: „Hoţii”, „Jos labele de pe justiţie”, „PSD, ciuma roşie”, „Justiţie, nu corupţie” sau „Uniţi, salvăm toată România”. Protestatarii au steaguri tricolore şi drapele ale Uniunii Europene. „Am ieşit în stradă ca să protestăm împotriva guvernanţilor, am venit ca să nu ne fie ruşine peste ani, nu ştiu dacă îi vom opri pentru că nu dau semne. Cred că vor da ordonanţa de urgenţă, vor prelua metoda Grindeanu, vor mai face mişcări, cu siguranţă, dar vreau să am conştiinţa împăcată şi din acest motiv protestez”, a spus un protestatar.

Un alt manifestant este decis să iasă în stradă până când se va renunţa la modificarea legilor justiţiei şi a Codului Penal.

„Nu contează că ninge, războiul se duce în orice situaţie, şi vară, iarnă. Dacă vrei să câştigi trebuie să lupţi, iar lupta trebuie să fie continuă până la victorie. Din păcate, am avut speranţe în acest guvern care acum îşi bate joc de justiţie, de codul penal, vor să modifice absolut tot”, a spus bărbatul, citat de Agerpres. 

Brașov, Satu Mare, Baia Mare, Bistrița Zalău, Târgu Mureș

La Braşov, circa 200 de persoane s-au adunat în fata Prefecturii. La Bistriţa, protestul a început la ora 18.00, fiind circa 150 de persoane.

Sunt 100 de persoane în stradă şi la Satu Mare, iar la Baia Mare circa 200. La Zalău sunt 70 de persoane pe platoul din centrul oraşului.

La Târgu Mureş sunt 100 de oameni în stradă, iar la Arad protestează 200 de persoane.