25.7 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 17:44
No menu items!

Mii de mineri din Târgu Jiu protestează: Directorul CE Oltenia îi amenință pe manifestanți cu disponibilizări

spot_img
Mii de mineri din Târgu Jiu protestează: Directorul CE Oltenia îi amenință pe manifestanți cu disponibilizări
foto: citynews.ro

Aproximativ 5.000 de mineri din Târgu Jiu participă joi și vineri la proteste în centrul oraşului, fiind nemulțumiți de reducerea săptămânii de lucru de la cinci la patru zile.

Minerii protestează și pentru că reducerea salariilor nu a fost negociată cu reprezentanţii sindicali.

Programul de lucru al angajaţilor Complexului Energetic Oltenia va fi de patru zile pe săptămână, începând cu 1 iunie, din cauza cererii scăzute de energie pe bază de lignit.

Sindicatele s-au declarat nemulțumite de această decizie și au anunțat încă de săptămâna trecută acțiuni de protest.

Potrivit reprezentanţilor Federaţiei Naţionale Mine Energie, decizia de reducere a săptămânii de lucru la patru zile presupune diminuarea salariilor tuturor angajaţilor cu 20%.

De asemenea, sindicatele reclamă şi „reducerile salariale operate luna aceasta retroactiv, prin care circa 800 de angajaţi din rândul personalului TESA au veniturile diminuate cu până la 50%”.

Între timp, Fondul Proprietatea, acționar majoritar la companiei, cere 5.000 de disponibilizări suplimentare pentru a rentabiliza compania.

Laurenţiu Ciurel, directorul CE Oltenia, s-a declarat nemuțumit de protestele angajaților și i-a avertizat pe cei care participă acum la manifestații că vor fi primii pe listele de disponibilizări.

“Ar fi de apreciat loialitatea oamenilor în aceste momente grele. Au fost şi perioade în care s-a lucrat şapte zile pe săptămână, cu câştiguri corespunzătoare, acum este nevoie să trecem la patru zile. Dacă ni se pune piciorul pe gât, atunci când se vor face liste de disponibilizări, ne aducem şi noi aminte că în momentul în care ne-a fost greu am fost trataţi aşa. Oricine vede că situaţia este grea, că nu iese fum pe coşul termocentralei sau că nu mai are loc o lingură de cărbune în depozite”, a declarat Laurențiu Ciurel, într-o emisiune televizată.

El a anunţat că până în 2017 vor fi 2.171 de concedieri colective şi 3.000 de angajaţi vor trece pe perioadă determinată.

Lucian Mera