Mii de manifestanți cer demisia guvernului thailandez

thai-protesters

Mii de persoane au manifestat din nou, duminică, în capitala Thailandei, pentru a cere demisia guvernului, amenințând că vor bloca în totalitate Bangkokul începând cu 13 ianuarie, într-un nou episod al crizei care durează de peste două luni și care a provocat moartea a opt persoane, informează AFP.

Protestatarii intenționează să instaleze scene în totul orașul, să blocheze intersecțiile importante, să împiedice accesul funcționarilor la locurile de muncă și să taie apa și curentul electric în clădirile oficiale, precum și la locuințele premierului Yingluck Shinawatra și miniștrilor săi.

“Acesta este primul nostru marș de protest din noul an, pentru a da startul acțiunilor din 13 ianuarie”, a subliniat Anchalee Paireerak, o purtătoare de cuvânt al mișcării de opoziție.

Opozanții față de guvernul lui Shinawatra îl acuză pe premier că este marioneta fratelui său Thaksin, înlăturat de la putere prin lovitura de stat din 2006. În ciuda faptului că se află în exil, Thaksin rămâne, personajul cel mai detestat, dar și cel mai iubit din Thailanda, divizând această țară între masele rurale și defavorizate din Nord și Nord-Est, care îl adoră, și elitele din Bangkok, care îl consideră o amenințare la adresa monarhiei.

În încercarea de a dezamorsa criza politică, Yingluck, aflat la putere din vara lui 2011, a dizolvat parlamentul și a convocat, pentru 2 februarie, alegeri anticipate, în care partidul său este dat drept favorit. Principalul partid al opoziției, Partidul Democrat, a anunțat că va boicota scrutinul, iar manifestanții au promis că vor împiedica votul.

C.A.

NICIUN COMENTARIU