8.4 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 1:32

Mii de forțe ale ISU mobilizate pentru intervenții imediate în perioada următoare

spot_img

Codurile portocalii de vreme rea emise de meteorologi le-au pus în gardă pe autorități, mobilizând un număr impresionant de efective din rândul structurilor pentru situații de urgență.

Peste 5.000 de pompieri cu peste 3.000 de mijloace tehnice sunt pregătite să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale din zonele vizate de atenţionarea de cod portocaliu privind averse cu caracter torenţial, vijelii şi căderi de grindină.

“În contextul emiterii, de către Administraţia Naţională de Meteorologie, a atenţionării Cod portocaliu pentru perioada 13 iunie, ora 15.00 – 14 iunie, ora 02.00, ce vizează instabilitate atmosferică accentuată, cantităţi însemnate de apă, averse cu caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină în cea mai mare parte a ţării, IGSU a dispus unităţilor subordonate luarea măsurilor necesare pentru prevenirea şi gestionarea operativă a potenţialelor situaţii de urgenţă”, potrivit unui comunicat al IGSU, transmis sâmbătă AGERPRES.

Astfel, în judeţele aflate sub incidenţa codului de vreme rea s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Totodată, în zonele vizate sunt monitorizate permanent cursurile de apă, pentru a stabili dacă nivelul debitelor acestora poate conduce la producerea inundaţiilor, precizează IGSU.

De asemenea, pentru asigurarea acţiunilor în sprijinul administraţiei publice locale şi a comunităţilor, pompierii militari au verificat şi pregătit mijloacele tehnice de intervenţie la inundaţii, constând în motopompe de mare capacitate, bărci şi autospeciale cu echipamente pentru evacuarea apei, informează IGSU.

“La nevoie, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă vor activa grupele operative şi centrele judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei, care au în componenţă reprezentanţi ai tuturor structurilor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă. Totodată, pompierii angrenaţi în gestionarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase din zonele grav afectate, continuă misiunile în sprijinul populaţiei şi monitorizează situaţiile din teren care pot pune în pericol viaţa şi bunurile”, se arată în comunicat.

Evoluţia fenomenelor meteorologice va fi atent urmărită din dispeceratul IGSU şi vor fi dispuse măsurile necesare eficientizării misiunilor de răspuns, menţionează sursa citată.

Pentru evitarea producerii unor situaţii de urgenţă care pot afecta viaţa şi bunurile, IGSU recomandă cetăţenilor ca pe timpul intensificării vântului şi căderilor de grindină să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii care le asigură protecţia şi să deconecteze aparatura casnică.

“De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate. Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale”, precizează IGSU.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi App Store şi a Platformei Naţionale de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă “Fiipregatit.ro”, a adăugat IGSU.