3.1 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 23:50
No menu items!

Mii de fermieri protestează la Parlament. Ministrul agriculturii promite deblocarea subvențiilor

spot_img

Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, le-a promis celor peste 2.000 de fermieri care protestează, marți, în fața Palatului Parlamentului că va debloca subvențiile începând de la finalul lunii iunie.

În mijlocul protestatarilor a venit președintele Comisiei de Agricultură, Nini Săpunaru, care a vorbit cu fermierii și a încercat să-i convingă de faptul că autoritățile nu sunt dușmanii lor.

Mii de fermieri au început marți, de la ora 12.00, protestul organizat în Parcul Izvor din fața Palatului Parlamentului, nemulțumiți de întârzierea plății subvențiilor din agricultură, dar și de amânarea unor legi esențiale pentru sector.  

“Nu mergem acolo (în Parlament – n.r.). Noi am fost acolo și nu o dată, ci de foarte multe ori. Astăzi îi rugăm să vină ei aici. Nu așteptăm pe nimeni. Fac apel la parlamentari, fac apel la Minister. Dacă era ceva aranjat eram acolo, nu îi aduceam în fața a mii de oameni. Stăteam la o masă, dar am stat la masă față în față de atâtea ori”, a spus Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Mitingul este organizat de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), împreună cu Federația Romovis, Federația PROOVIS, Federația Națională a Crescătorilor de Ovine din România (Dobrogea), Asociația Crescătorilor de Bovine din județul Covasna, Asociația Națională a Crescătorilor de Vaci de Carne, Federația Națională CAPRIROM.

Producătorii agricoli solicită reglementarea fiscalizării, acuză faptul că sunt supuși unor abuzuri ANAF și cer ca responsabilii de întârzierea subvențiilor să suporte consecințele. De asemenea, ei solicită stoparea, în regim de urgență, a vânzării terenurilor agricole către străini și reglementări clare pe Legea etichetării produselor agroalimentare și pe Legea Vânătorii, cea care, după “expirarea” OUG 60/2015, blochează din nou pășunatul între 6 decembrie și 24 aprilie și limitează numărul de câini la turma de oi, dar și pe Legea 321 referitoare la produse românești în supermarketuri.

Laurențiu Baciu a declarat că la acest miting așteaptă aproximativ 10.000 de participanți.

Brigada Rutieră a Capitalei a anunțat că traficul rutier în zona Parcului Izvor este restricţionat marţi, în intervalul orar 10.00 – 16.30, pentru a permite desfăşurarea unui miting de protest organizat de Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România şi Federaţia Crescătorilor de Bovine şi Ovine.

Pentru buna desfăşurare a manifestaţiei, circulaţia rutieră va fi restricţionată, după cum urmează:

  • banda I de circulaţie de pe Bd. Tudor Vladimirescu, ambele sensuri pentru parcarea mijloacelor de transport ale participanţilor;
  • banda I de circulaţie de pe Str. Izvor (tronsonul aferent Parcului Izvor) şi Splaiul Independenţei (latura cu Parcul Izvor), pe momentul afluirii şi defluirii participanţilor.

Conducătorii auto sunt sfătuiţi să circule cu maximă atenţie în zonele afectate şi să respecte, cu stricteţe, indicaţiile poliţiştilor rutieri, semnificaţia indicatoarelor şi a marcajelor rutiere. 

R.D.

foto: agerpres