10.2 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 8:45
No menu items!

Mii de credincioși din toată țara în pelerinaj la Suceava, de Sânziene

spot_img

Pelerinii se înghesuie la procesiunea cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, considerate făcătoare de minuni

manastire_suceava

Mii de credincioși din toată țara au ajuns la Suceava, în pelerinaj la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou, pentru a participa, marți, de Sânziene, la procesiunea cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, considerate a fi făcătoare de minuni.

Pelerinii, veniți de luni seara, au stat multe ore la rând pentru a ajunge și a se ruga la racla cu moaștele sfântului, unul dintre marii ocrotitori ai Moldovei.

Peste zece mii de persoane au participat la procesiunea raclei cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou pe străzile orașului.

Sute de credincioși veniți din toate colțurile țării, în special din Maramureș și Bistrița Năsăud, stau în noaptea din ajunul sărbătorii din 24 iunie în curtea mănăstirii, pe iarbă sau în corturi improvizate, și se roagă pentru sănătate și bunăstare.

În acest an, Primăria Suceava a pus la dispoziția celor veniți din țară peste o sută de locuri de cazare în internatele a trei licee din Suceava, dar și transport gratuit din oraș până la mănăstire. Ca în fiecare an, primarul Sucevei, Ion Lungu, împreună cu soția sa, a împărțit pelerinilor cinci mii de sarmale, pâine și apă.

Moaștele sfinte au fost aduse în Cetatea de Scaun a Sucevei de Sânziene și de aceea credincioșii vin în această zi să se roage și să asiste la procesiune, deși în calendarul ortodox ziua în care este sărbătorit Sfântul Ioan cel Nou este 2 iunie.

Sfântul Ioan cel Nou s-a născut în Cetatea Trapezunt, în jurul anului 1300, ocupația lui de bază ajungând să fie negoțul. A călătorit des prin cetățile și târgurile de pe malurile Marii Negre, iar în acest fel a ajuns să cunoască multe dintre frumusețile ortodoxiei și să dorească și mai mult împlinirea poruncilor lui Hristos.

R.D.