21.7 C
București
vineri, 1 iulie 2022 - 8:47
No menu items!

Mii de camioane blocate la vămile dintre Bulgaria şi Grecia. Negocierile autorităţilor au eşuat. UPDATE

spot_img

Peste 6000 de camioane sunt blocate la frontiera dintre Bulgaria şi Grecia, discuţiile dintre autorităţi, pentru deblocarea punctelor fiind eşuate, deoarece niciuna dintre părţi nu vrea să renunţe.

UPDATE.

Toate punctele de control de trecere a frontierei comune dintre Grecia și Bulgaria au fost redeschise duminică, la ora 16.00, și s-a reluat circulația pe ambele sensuri a autovehiculelor care fuseseră blocate la graniță de mai multe zile, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe. Misiunile diplomatice și oficiul consular român din Grecia, Bulgaria și Macedonia acordă în continuare asistență consulară necesară cetățenilor români care se deplasează pe rute situate între cele trei țări, a menționat sursa citată. 

Vama de la Kulata, una dintre cele mai importante dintre cele două ţări, este blocată de ore întregi de transportatorii bulgari, care au anunţat că nu vor lăsa să treacă nici măcar familiile care au copii mici.

Autorităţile bulgare, în frunte cu ministrul Transporturilor, au încercat să discute cu agricultorii greci despre deblocarea vămii, dar partea elenă a trimis la negocieri doar câţiva fermieri care au spus clar că nu renunţă la proteste. Uniunea Transportatorilor din Bulgaria a anunţat că înăspreşte blocada, chiar dacă autorităţile greceşti nu le asigură mâncare şi apă şoferilor, aşa cum prevede legea în caz de protest.

Problemele au început când fermierii greci au început să blocheze drumurile din nordul ţării, ca formă de protest faţă de măsurile luate de guvernul de la Atena, conform jurnaliştilor de la digi24.ro. Transportatorii bulgari spun că această acţiune le-a dat peste cap programul şi în replică, au blocat toate punctele de trecere a frontierei dintre Bulgaria şi Grecia. Guvernul de la Sofia a anunţat că va face plângere la Comisia Europeană deoarece consideră că Grecia împiedică libera circulaţie.  

Sute de români sunt blocaţi de o parte şi de alta a graniţei dintre Grecia şi Bulgaria, în coloane de maşini care depăşesc 20 de kilometri. Este vorba şi despre camioane de transport marfă, care se strică în tiruri, dar şi de autoturisme cu turişti. Toate cele şase puncte de trecere a frontierei dintre Grecia si Bulgaria sunt blocate complet de 3 zile, iar situaţia nu pare sa revină la normal prea curând.  Ministerul de Externe avertizează călătorii români care se deplasează în Bulgaria, cu destinaţia Grecia că trecerile de la frontiere sunt blocate pe o perioadă nedeterminată. 

S. Marinescu