15 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 2:37

Mihai Tănăsescu, fost ministru de finanțe, audiat în scandalul EADS-Microsoft

spot_img

Fostul ministru de Finanțe Mihai Tănăsescu a venit, marți, la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul de corupție privind achizițiile IT din mai multe ministere.

Tanasescu Mihai_DNA_SZ

UP DATE.

La ieșirea de la audieri, Mihai Tănăsescu a declarat că ministerul Finanțelor nu a fost implicat în negocierea contractelor prin care au fost achiziționate licențele IT pentru școli. Singurul lucru pe care l-au făcut Finanțele a fost de a da aviz hotărârilor de guvern prin care Ministerul Educației și cel al Comunicațiilor și-au achiziționat licențele, a mai spus Tănăsescu.

Am fost chemat în calitate de martor, pentru faptul că Ministerul Finanţelor a contra-avizat anumite hotărâri de guvern în perioada 2003-2004. Nu am auzit niciodată discuţii despre comisioane. Conform legii, Ministerul Finanţelor este obligat să avizeze hotărârile de guvern,

a adăugat Tănăsescu.

Până în prezent, în acest dosar au fost audiați ca martori senatorul Șerban Mihăilescu, fost șef al Secretariatului General al Guvernului, ministrul delegat pentru Învățământ, Mihnea Costoiu, deputatul PSD Eugen Bejinariu, actualul secretar general al Guvernului, Ion Moraru, fostul șef al Microsoft România Sorin Eftene și fostul secretar de stat Ioan Cordoș.

Potrivit unui comunicat al DNA, ancheta în acest caz a fost deschisă în data de 21 mai 2013, cu privire la închirierea și extinderea de licențe educaționale de către Ministerul pentru Societatea Informațională și Ministerul Educației Naționale.

În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență în legătură cu infracțiuni de corupție, luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu.

DNA face cercetări și privind mari sume de bani primite ca mită de oficiali români în schimbul acordării companiei EADS Deutschland GmbH Germania, în anul 2004, a contractului privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF), în valoare de 534 milioane euro, extins în anul 2009 cu 200 milioane euro.

sursa foto: Liviu Untaru

S.M.