17.1 C
București
duminică, 16 mai 2021 - 11:32

Mihai Răzvan Ungureanu. Fostul șef al SIE care nu cunoaște Legea SIE

spot_img

Fostul director al Serviciului de Informații Externe (SIE), actualmente senator, Mihai Răzvan Ungureanu, a reuşit marți să demonstreze tuturor că, deşi a condus câţiva ani buni SIE, habar nu a avut de legea care a guvernat instituţia.

Marți, în şedinţa Senatului s-a dezbătut o propunere a senatorului PNL Sorin Roşca Stănescu privind modificarea Legii SIE. Practic, Roşca Stănescu vrea interzicerea înfiinţării de agenţi economici (sub acoperire) de către serviciile de informaţii, pe teritoriul ţării. La dezbateri a luat cuvântul senatorul Mihai Răzvan Ungureanu. Acesta a afirmat de la tribună că propunerea legislativă iniţiată de Sorin Roşca Stănescu este caducă, întrucât SIE, prin lege, nu are dreptul să înfiinţeze firme pe care să le folosească apoi în activităţile specifice.

MRU contrazis de Legea SIE

Doar că fostul director al instituției este contrazis chiar de Legea SIE. Articolul 10 din acest act normativ (publicat chiar pe pagina de Internet a instituției – foto sus)-  iniţiat de fostul deputat George Şerban, adoptat de Comisia SIE (al cărei preşedinte era acesta) şi apoi votat de plenul Parlamentului în 1998  – prevede că “SIE este autorizat să folosească persoane juridice sub acoperire, înfiinţate în condiţiile legii(…)“.

Contactat telefonic, iniţiatorul articolului 10 şi preşedinte al Comisiei SIE în 1998, fostul deputat George Şerban a declarat în exclusivitate pentru Sursa Zilei:

E o lege publică, oricine putea avea minima decenţă să intre pe site-ul SIE şi să o citească. Dar este evident că Traian Băsescu a pus la SIE o marionetă- pe Mihai Răzvan Ungureanu- care nu a condus nimic, cel mult a făcut nişte rapoarte şi a participat la nişte şedinţe. Este inadmisibil să nu cunoşti legea instituţiei pe care ai condus-o, măcar pentru că luai de acolo un salariu bun.

George Șerban

fost deputat, fost președinte al Comisiei SIE

Nicoleta Vera