Mihai Fifor: România se confruntă zilnic cu provocări din partea Rusiei – atacuri cibernetice, interferențe politice, război economic (New York Times/AP)

România se confruntă zilnic cu agresiuni din partea Rusiei, la Marea Neagră, și cu un val de atacuri cibernetice și interferențe politice, a declarat luni ministrul român al apărării, Mihai Fifor, într-un interviu pentru agenția internațională de presă The Associated Press, preluat și de “New York Times.” 

“Nu cred că există o singură fără o provocare” din partea Rusiei în spațiul aerian și apele teritoriale ale României, a spus Fifor. Ministrul apărării a adăugat, însă, că Guvernul lucrează “pentru a descuraja pe cât de mult posibil, pe cât de eficient o poate face cineva”.

“Rusia își întărește practic în fiecare zi capacitățile militare în Peninsula Crimeea; vorbim despre noi capacități navale, noi fregate, noi submarine”, a mai precizat Mihai Fifor, care a subliniat că România intenționează să cheltuiască 2% din PIB în acest an pentru apărare, cu scopul de a “demonstra că este un stâlp de stabilitate și securitate”.

Mihai Fifor (48 de ani) a mai spus că România se confruntă cu “interferențe în zona politică, interferențe cu minoritățile și război economic,” care include opoziția de a construi un gazoduct care ar reduce dependența de gazul rusesc.

Potrivit “New York Times”, acest gazoduct, din Bulgaria spre Austria, via România și Ungaria, ar permite României să devină un exportator major de gaze prin conectarea rezervelor offshore din Marea Neagră.

Ungaria a anunțat însă că nu intenționează să prelungească gazoductul spre Austria.

 
R.D.
 

NICIUN COMENTARIU