20.3 C
București
vineri, 18 iunie 2021 - 2:45

Mihai Fifor, despre raportul MCV: “E greu de înțeles introducerea unor condiționalități pentru România”

spot_img

Ministrul apărării, Mihai Fifor, a criticat, marți, într-o postare pe contul său de Facebook, conținutul raportului MCV prezentat de Comisia Europeană și faptul că oficialii europeni au ignorat, în conținutul documentului, abuzurile din justiție și încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor români. “Justiția trebuie să fie garanția că legile și drepturile cetățenilor sunt respectate și nu să reprezinte un tărâm al abuzurilor”, a subliniat Fifor. 

“Interferența în justitie pe baza protocoalelor, intruziunea în viața privată, falsificarea de probe, presiunea organelor de anchetă asupra martorilor pentru a obține mărturii convenabile acuzării sunt realități ale modului în care a fost înțeleasă din pacate funcționarea justiției în România, toate ignorate total în rapoartele MCV din ultimii ani. De aceea, este greu de înțeles introducerea unor condiționalități pentru România, sub pretextul afectării progreselor în justiție, în condițiile în care MCV a dovedit că și-a ratat obiectivul pentru care a fost creat”, a mai arătat Mihai Fifor. 

Redăm integral poziția ministrului apărării: 

România este și va rămâne o țară pro-europeană și a dovedit în nenumărate rânduri că este un stat membru loial și implicat, care crede în valorile Uniunii Europene, pe care le apără și le respectă.

Am fost și suntem deschiși permanent cooperării strânse și deschise cu forurile UE și consider că toate statele membre trebuie să beneficieze de tratament egal.

De aceea, este greu de înțeles introducerea unor condiționalități pentru România, sub pretextul afectării progreselor în justiție, în condițiile în care MCV a dovedit că și-a ratat obiectivul pentru care a fost creat.

Interferența in justitie pe baza protocoalelor, intruziunea în viața privată, falsificarea de probe, presiunea organelor de anchetă asupra martorilor pentru a obține mărturii convenabile acuzării sunt realități ale modului în care a fost înțeleasă din pacate funcționarea justiției în România, toate ignorate total în rapoartele MCV din ultimii ani.

Justiția trebuie să fie garanția că legile și drepturile cetățenilor sunt respectate și nu să reprezinte un tărâm al abuzurilor.

România a prezentat argumente solide privind modificările legislative în domeniul justiției precum și clarificări de fiecare dată când a fost nevoie, în baza principiului cooperării loiale între instituțiile UE și statele membre. Primește în schimb „recomandări” să își ignore Constituția și noi „ținte de atins” pentru a fi considerat un stat egal cu celelalte state membre, precum și o rezoluție în Parlamentul European care propune o justiție oarbă la abuzuri.

Pot înțelege până la un punct interesul unor grupuri politice de a ieși în evidență, având în vedere apropierea alegerilor europarlamentare, însă nu pot accepta atragerea României și a cetățenilor săi într-un astfel de joc politic.

România este un stat european și trebuie să beneficieze de aceleași drepturi cu toate statele membre ale Uniunii Europene.

R.D.