miercuri, 30 septembrie 2020 - 6:30

Migranții din Lesbos, întâmpinați cu gaze lacrimogene de poliția greacă, după incendiul care a mistuit tabăra Moria

Scandalul electoral din sectorul 1 continuă cu numărarea voturilor din 9 secții unde situațiile nu au putut fi închise

Avocatul lui Dan Tudorache, Mihai Drăgan, care reprezintă juridic și PSD Sector 1, a anunțat marți, într-o conferință de presă, că la momentul la care...

Administraţia Fondului pentru Mediu: Programele ”Rabla” pentru firme, prelungite până la 30 octombrie

Sesiunea de înscriere a persoanelor juridice în programele "Rabla Clasic" şi "Rabla Plus" a fost prelungită până la data de 30 octombrie 2020, inclusiv,...

Ion Cristoiu explică rezultatul alegerilor: Un vot împotriva primarilor care nu au satisfăcut aşteptările cetăţenilor

Publicistul Ion Cristoiu explică pe blogul său, cristoiublog.ro, că rezultatele votului de duminică sunt, din nou, prezentate eronat în presă ca fiind urmări ale...

Alexandru Rafila: Trebuie să ne alerteze!

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, după numărul mare de cazuri raportat marți, că ”discutăm de o transmitere comunitară...

Poliția greacă a tras gaze lacrimogene pentru a dispersa sâmbătă un grup de migranți care protestează pe insula Lesbos, la patru zile după ce incendiile violente au transformat în cenușă tabăra de refugiați Moria, transmite Reuters.

Tensiunea a izbucnit în timp ce sute de migranți care scandau „Libertate” au mărșăluit pe un drum care duce în portul Mitilene, pe care poliția l-a blocat în timp ce în apropiere se înființează o nouă așezare temporară a corturilor.

Peste 12.000 de oameni, majoritatea din Africa și Afganistan, au dormit în câmp de când flăcările au străbătut tabăra cunoscută pentru supraaglomerarea sa, de la Moria, la începutul acestei săptămâni. Unii rezidenți aveau COVID-19, ceea ce a sporit temerile că focarul se poate răspândi.

Sâmbătă, sub un soare fierbinte, sute de migranți, mulți scandând „Libertate” și „Fără tabără”, s-au adunat în timp ce buldozerele deschideau terenul pentru pregătirea corturilor.

Unii purtau semne scrise de mână care purtau mesaje, inclusiv „Nu vrem să mergem din nou într-un iad ca Moria” și „Ne puteți auzi doamna Merkel?” într-un apel către cancelarul german.

Poliția a tras cu de gaze lacrimogene când unii dintre protestatari au încercat să meargă pe un drum care ducea la portul insulei Mytilene, pe care poliția îl blocase în timp ce lucrările la noua așezare a cortului continuau în apropiere.

Confruntarea a durat puțin.

Incendiul din tabără, care adăpostea de patru ori mai mulți migranți decât capacitatea sa, a readus lumina reflectoarelor asupra crizei migraționale cu care se confruntă Uniunea Europeană, care s-a străduit să găsească un răspuns care să depășească soluțiile temporare.

Autoritățile elene au refuzat orice transfer în masă în largul insulei, situată la câțiva kilometri de coasta Turciei, în ciuda ostilității crescânde din partea localnicilor supărați după ani de criză.

Însă oficialii au declarat că sunt hotărâți să ofere adăpost și salubritate corespunzătoare și să prevină o catastrofă umanitară.

“Începând de astăzi, solicitanții de azil vor începe să intre în corturi, în condiții de siguranță”, a declarat ministrul migrației, Notis Mitarachi, reporterilor, la fața locului.

Necesitatea de a controla situația a fost urgentată din cauză că autoritățile au pierdut urma a 35 de rezidenți ai taberei care au avut teste pozitive pentru coronavirus.

Autoritățile sanitare au promis că vor efectua teste rapide la intrarea în noua tabără, cu o unitate de carantină gata pentru oricine va fi depistat.

Totuși, condițiile insalubre suportate de foștii locuitori din Moria pe câmpurile și străzile din Lesbos au provocat o alarmă profundă.

„Aceasta este o bombă de sănătate. Acești oameni nici măcar nu au avut acces la apă în toate aceste zile, nici măcar nu se pot spăla pe mâini ”, a declarat pentru televiziunea Skai Matina Pagoni, președinta sindicatului medicilor din Atena și spitalul Pireu.

5 ani cu executare pentru fostul primar al Iașiului, în dosarul „Amanta”

Magistraţii Tribunalului Iaşi l-au condamnat, marţi, pe fostul primar Gheorghe Nichita la cinci ani şi două luni de închisoare, în dosarul "Amanta", în acelaşi...

Se închid din nou restaurantele. Vezi în ce localități din România

Odată cu creşterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus, marţi după-amiază au fost anunțate noi restricții pe care cetățenii trebuie să le...

Arafat: Deschiderea școlilor nu a adus un impact major cu privire la creșterea numărului de infectări

Deschiderea anului școlar nu a adus "un impact major” în privința creșterii numărului de infectări cu noul coronavirus, însă în viitor este normal să...

Secretarul de stat de la Educație care a intrat în concediu pentru campania electorală a pierdut alegerile

Secretarul de stat Luminița Barcari, care a intrat în concediu de odihnă cu o săptămână înainte de a începe școala, la începutul lunii septembrie,...

Profesorul Mircea Beuran are coronavirus și este internat la “Matei Balș”

Chirurgul Mircea Beuran s-a infectat cu COVID-19, iar în prezent este internat la Institutul ”Matei Balș” din București, conform antena3.ro. Forma de infectare cu COVID...