3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 21:41
No menu items!

Microsoft a dezmințit că NSA ar fi avut „acces direct” la datele utilizatorilor de Outlook sau Skype

spot_img

Microsoft a dezmințit că NSA ar fi avut „acces direct” la datele utilizatorilor de Outlook sau Skype

Microsoft a dezminţit marţi că ar fi oferit acces direct agenţiei de spionaj americane la conturile utilizatorilor de Outlook, Skype şi alte servicii oferite de grup, relatează AFP.

„Microsoft nu oferă niciunui stat acces direct şi nestingherit la datele clienţilor noştri”, a afirmat Brad Smith, directorul juridic al grupului, pe site-ul Microsoft, technet.com, adăugând că  „dacă un stat cere date ale clienţilor, inclusiv din motive de securitate naţională, acesta trebuie să urmeze procedurile legale care se aplică”.

„Doar o mică parte, o fracţiune de procent din datele clienţilor noştri au făcut obiectul unei cereri din partea statului, legată de dreptul penal sau securitatea naţională”, a completat Smith.

Începând cu 6 iunie, companii de internet precum Google sau Facebook, au formulat totodată dezmințiri, în răspuns la informaţiile dezvăluite de cotidianul britanic The Guardian pe baza unor documente furnizate de Edward Snowden, care a  descris aceste grupuri drept participanţi la programul de spionaj PRISM, program care le dădea analiştilor de la Agenţia Naţională de Securitate (NSA) „acces direct” la serverele lor.

Potrivit unui articol The Guardian publicat la 11 iulie, documentele puse la dispoziție de Snowden, relecă că Microsoft a ajutat NSA să se adapteze la noul sistem de criptare a conversaţiilor pe chat în Outlook.com (fostul Hotmail) şi să acceseze mai uşor serviciul său de stocare a fişierelor online, Skydrive.

„Deloc surprinzător, rămânem supuşi acestor obligaţii legale atunci când ne actualizăm produsele şi chiar şi atunci când ne consolidăm metoda de criptare şi măsurile de securitate”, iar în cazul unei cereri ”legale”, „extragem datele specificate de pe serverele noastre, unde sunt stocate fără a fi criptate, şi le furnizăm agenţiei guvernamentale”, precizează Brad Smith.

 C.I.