19.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 2:03
No menu items!

Michelle Obama, atac la republicani

spot_img

„Ultimul lucru pe care ni-l putem permite la ora actuală este politicianismul practicat pe seama sănătății copiilor noștri”, afirmă prima doamnă a SUA

 michelle obama

Prima doamnă a SUA, Michelle Obama, s-a implicat marți, într-o inițiativă rară, dar fermă, în dezbaterea politică, apreciind drept ”inacceptabilă” o încercare a republicanilor de a ataca criteriile de alimentație privind mesele școlare, relatează AFP.

Membri ai Camerei Reprezentanților, dominată de adversarii republicani ai președintelui Barack Obama, au propus scutirea anumitor zone școlare cu dificultăți bugetare de la respectarea anumitor norme nutriționale.

Un text de lege privind aceste reguli a fost promulgat în 2010 de liderul democrat, în conformitate cu recomandările Academiei Naționale de Științe.

Aceste reguli prevăd ca școlile să ofere copiilor alimente echilibrate, inclusiv fructe și legume, pentru a lupta împotriva obezității la copii, un flagel care afectează sănătatea publică în SUA.

Prima doamă a SUA este o promotoare a exercițiilor fizice și unei alimentații sănătoase prin programul „Let’s Move” pe care îl susține.

„Este inacceptabil” ca regulile în vigoare privind nutriția să fie slăbite, a declarat Michelle Obama presei la o reuniune la Casa Albă cu responsabili școlari. „Este inacceptabil pentru mine, nu doar în calitate de primă doamnă, ci în calitate de mamă”, a afirmat ea, adăugând că „mizele sunt cruciale”, date fiind statisticile privind supraponderalitatea în rândul americanilor.

Aproximativ o treime dintre copiii și adolescenții americani sunt supraponderali sau obezi. Aproape 20% dintre copiii între 6 și 11 ani și 18% dintre cei între 12 și 19 ani sunt obezi.

„Ultimul lucru pe care ni-l putem permite la ora actuală este politicianismul practicat pe seama sănătății copiilor noștri”, a pledat Michelle Obama, atenționând că „trebuie să fim pregătiți să ne batem”.

Michelle Obama, ca majoritatea primelor doamne americane, a evitat până acum să discute direct despre politică și a abordat în manieră consensuală dosarele pe care le apără din 2009: cu excepția sănătății tinerilor, sprijinul pentru familiile militarilor și educația.

C.A.