6.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 20:02
No menu items!

Mişu Negriţoiu, propus pentru funcţia de preşedinte al ASF

spot_img

negritoiu_misu

Fostul director general al ING Bank România Mişu Negriţoiu este propus pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a anunţat miercuri liderul PSD, premierul Victor Ponta.

Ponta a precizat că a discutat despre acest lucru cu guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, şi că împreună au convenit ca, având şi sprijinul în acest sens al Parlamentului, să fie asigurată o conducere “depolitizată” a ASF.

Am discutat despre intenţia de a încerca, împreună cu Parlamentul, să avem o autoritate de supraveghere financiară la standarde europene, depolitizată, cu eficienţa şi credibilitatea BNR, iar pentru conducerea instituţiei împreună considerăm că domnul Negriţoiu are pregătirea profesională şi profilul necesar pentru a duce la bun sfârşit un asemenea proiect“, a spus Victor Ponta, precizând că Mişu Negriţoiu a acceptat propunerea.

Potrivit premierului, Mişu Negriţoiu urmează să fie audiat luni de către comisiile parlamentare de specialitate, iar marţi să fie votat în Parlament pentru această funcţie.

Am discutat cu el că, în orice variantă, va câştiga mai puţini bani ca acum, la banca privată la care lucrează, dar este un om care nu vine la ASF pentru bani – va pierde nişte bani – , ci vine pentru un proiect şi cred că, pentru cariera sa, este important să reuşească acest proiect.

Victor Ponta

premier

Mişu Negriţoiu a fost director general al ING Bank România, iar în prezent ocupă postul de preşedinte al băncii.

Negriţoiu este economist, fost ministru de stat pentru coordonare, strategie şi reformă (1992-1993). El a fost deputat în perioada 1996 -1997. În mai 1997, demisionează din Parlament şi trece în sectorul privat, la banca anglo-olandeză ING Barings, cu funcţia de corporate finance manager. În anul 1999 este promovat ca vicepreşedinte şi director general adjunct al băncii ING România. La 1 august 2006, Negriţoiu a preluat poziţia de director general al ING Bank România şi de preşedinte al Comitetului pe Ţară al ING România, grup financiar care include banca ING Bank România, compania de asigurări de viaţă şi pensii ING Asigurări de Viaţă (Nederlanden), societatea de factoring ING Commercial Finance, societatea de leasing ING Lease şi societatea de investiţii imobiliare ING Real Estate Investment Management.

În paralel cu activitatea profesională, Mișu Negrițoiu desfăşoară şi o activitate didactică fiind profesor universitar asociat al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE Bucureşti. I s-a decernat titlul academic de Doctor honoris causa al Universităţii Hertdforshire (Anglia).

R.D.