17.5 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 5:32
No menu items!

Metroul, la control!

spot_img

Primarul General al Capitalei Sorin Oprescu spune că, dacă municipalitatea va prelua Metrorex, va rezolva problema spațiilor comerciale, cea care a iscat numeroase scandaluri mass-media în ultimii ani. “Dacă ni se va da Metrorex, o să intru peste ei (n.r. peste cei care se ocupă de închirierea spațiilor comerciale). Îi avertizez că mă întorc. Nu știu în momentul de față ce anume o să preia Primăria de la Metrorex, dar dacă ni se vor da și spațiile comerciale, voi vedea ce este și acolo. În momentul acesta, nu e nimic concret, sunt doar tot felul de povești”, a declarat pentru Sursa Zilei, primarul general Sorin Oprescu.

Premierul Victor Ponta a anunțat recent că va trece Regia Metrorex în subordinea primăriei și că nu au mai rămas decât unele amănunte care țin de birocrație și organizare dar că decizia este luată. La guvern, construcția tronsonului din cartierul Drumul Taberei este considerată prioritară, dar și unificarea tarifului la transportul suprateran cu cel subteran.

Miza ascunsă a preluării metroului este cea a spațiilor comerciale. Sindicatul a înființat în anii 1990 Sindomet SRL, firma prin care sindicatele își adjudecă câteva milioane de lei anual pentru spații comerciale și promoționale. Conform contractelor semnate de-a lungul timpului, administrația Metrorex s-a mulțumit cu 25% în vreme ce Sindomet SRL lua 75%. (L.M.)