3.9 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 12:44
No menu items!

Metrorex dă peste 15 milioane de euro pe deratizare și salubrizare la metrou

spot_img

Radu_Aurel

După ce a scumpit preţul cartelei de metrou pentru două călătorii de la 4 la 5 lei și a majorat cheltuielile pentru contractul de mandat cu peste 100.000 de lei, directorul general al Metrorex, Aurel Radu, s-a grăbit să aprobe, la sfârșitul lunii trecute, un nou program anual al achizițiilor publice pentru 2013.

Pe lângă contractele de deratizare și salubrizare de peste 15 milioane de euro, Metrorex a scos la licitație, în luna cadourilor, un contract de aproximativ 150 milioane de euro privind finisaje, arhitectură și sisteme de instalații, Magistrala 5 Drumul Taberei-Pantelimon.

Chiar dacă tronsonul de metrou Eroilor-Drumul Taberei va fi dat în funcțiune cel puțin în anul 2016, cu un an întârziere, conducerea Metrotrex aruncă milioane de euro pe studii de prefezabilitate care expiră după 2 sau 3 ani. Conducerea Metrorex, în frunte cu Aurel Radu, a semnat, în 26 noiembrie, un alt program anual de achiziții publice pe anul în curs ce prevede aproximativ 40 de contracte. Printre acestea figurează studiul de prefezabilitate și cel de fezabilitate pentru construcția liniei 4 de metrou Lac Străulești-Gara Progresu, Tronsonul Gara de Nord-Gara Progresu. Pe lângă acestea, Metrorex a comandat încă două studii și un proiect, contracte în valoare totală de aproximativ 8 milioane de euro.

De asemenea, miza noului program de achiziții al Metrorex o reprezintă cei peste 15 milioane de euro alocați pentru stârpirea șobolanilor de la metrou, dezinfecție și salubrizare.

Contractul de dezinsecţie, deratizare şi dezinfecţie a spaţiilor publice, tuneluri și galerii de metrou, trenurilor de metrou și ierbicidarea liniilor de cale ferată semnat de Metrorex cu Alrod, expiră la sfârșitul acestei luni. La începutul anului viitor expiră și contractul de salubrizare, în valoare de aproximativ 2 milioane de euro, semnat de Metrorex cu Romprest. Noul contract de deratizare este un acord cadru pe o perioadă de 4 ani și are o valoare estimată de aproximativ 3,27 milioane de euro, fără TVA. Pentru serviciile de salubrizare Meterorex va semna tot un acord cadru pe o perioadă de 4 ani cu o valoare estimată la aproximativ 12 milioane de euro, fără TVA

Surse din Ministerul Transporturilor

Lista de achiziții a Metrorex mai cuprinde în luna decembrie demararea procedurilor pentru licitația privind contractul pentru Magistrala 5 Drumul Taberei-Pantelimon privind calea de rulare, șina a III-a și fir aerian de contact, servicii estimate la aproximativ 42 milioane de euro.

Alexandru Maghiar