3.9 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 21:03
No menu items!

Metrorex şi RATB ar putea declanşa o grevă generală comună, în septembrie

spot_img

Metrorex şi RATB ar putea declanşa o grevă generală comună, în septembrie
foto: starali.blogspot.com

Metroul bucureştean ar putea declanşa în maximum o lună greva generală, la care s-ar putea alătura şi sindicaliştii de la Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB), au anunţat joi liderii celor două societăţi, Ion Rădoi şi Vasile Petrariu.

Sindicaliştii de la Metrorex reclamă blocarea negocierilor privind noul contract colectiv de muncă, în condiţiile în care ei au cerut actualizarea salariilor cu rata inflaţiei şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, în timp ce sindicatele de la RATB atrag atenţia asupra faptului că peste 3.500 de oameni ar trebui daţi afară pentru ca societatea să poată funcţiona până la finele anului, cu bugetul alocat.

“La data de 31 martie 2013, a expirat vechiul contract colectiv de muncă. De atunci şi până în prezent, am făcut demersurile necesare pentru a încheia un nou contract. Cu excepţia prevederilor care sunt pur formale, sindicatele au solicitat recuperarea indicelui de inflaţie, care este în jur de 4%. Nu am găsit înţelegere pentru a rezolva această situaţie. Bineînţeles că ne-am consultat cu Consiliul General şi cu cei care sunt abilitaţi, conform statutului, ca să hotărâm ce facem”, a declarat liderul sindical de la Metrorex, Ion Rădoi.

Acesta a explicat că, din 2008 şi până în prezent, la Metrorex, fondul de salarii a fost blocat, şi nu numai că nu s-au făcut majorări de salarii, ci s-a şi renunţat la al 13-lea salariu, la prima de Paşte şi la cea de Crăciun, care erau cuprinse în contractul colectiv de muncă.

Rădoi a subliniat că este greu de spus când se va declanşa greva de avertisment, care este de două ore, întrucât abia luni,  29 iulie, la ora 10.00, are loc concilierea.

“Nu pot să vă spun în câte zile o să se ajungă într-o astfel de fază, nu este în interesul nostru să lăsăm publicul călător care nu are nicio vină fără acest mijloc de transport, dar, dacă în maximum o lună nu se va rezolva această problemă, nu se fac demersurile necesare, probabil că activitatea metroului va înceta în Bucureşti. În maximum o lună se va declanşa greva generală în cazul în care nu se rezolvă problemele noastre”, a subliniat liderul sindical de la Metrorex.

În ceea ce priveşte RATB, liderul sindical Vasile Petrariu a afirmat că majoritatea sindicaliştilor sunt de acord cu greva generală şi există posibilitatea de a se alătura celor de la Metrorex, în septembrie.

“Legat de greva generală de la Metrorex şi a posibilităţii de a intra şi noi, ca un preambul, va fi o grevă de solidaritate, în situaţia în care colegii de la metrou nu-şi rezolvă problemele odată cu noi sau până să discutăm noi problemele astea va fi un preambul a ceea ce se va întâmpla după luna septembrie, pentru că şi noi vom avea negocierea contractului colectiv de muncă la sfârşitul anului, în decembrie. Dacă până atunci nu se rezolvă toate aceste lucruri, şi noi vom fi în aceeaşi situaţie, pentru că nu vom putea încheia un contract colectiv de muncă. Nu cade bine ca la finele anului să avem aceste probleme. Poate că semnalul pe care îl dăm – şi majoritatea membrilor de sindicat sunt de acord cu acest lucru – mai avem ca formalitate să facem tabele cu semnături pentru o grevă de solidaritate, atunci poate că autorităţile vor vedea ce înseamnă să paralizezi în Bucureşti transportul public şi de subteran. Dar eu sper să nu se ajungă la o astfel de situaţie, să nu împingem lucrurile până la un conflict de muncă”, a spus Petrariu.

Aceasta a atras atenţia asupra faptului că cetăţenii vor fi cei care vor suporta consecinţele situaţiei în care se află RATB şi a neimplicării autorităţilor în rezolvarea problemelor cu care se confruntă Regia, în speţă subfinanţarea şi acumularea de datorii.

“RATB în prezent acumulează datorii foarte mari. Lucrurile astea sunt sesizate la nivel de Consiliu General şi de primar general. Până în prezent, nimeni nu a avut vreo reacţie. Noi, sindicatele, am atras atenţia şi am avut câteva discuţii cu primarul general pe această temă. Din păcate, s-ar părea că nu am fost auziţi, chiar dacă am discutat împreună toate aceste lucruri. Nu s-a reţinut absolut nimic. Dacă până în toamnă, care înseamnă cel mai devreme luna septembrie, nu se va face o rectificare pozitivă, prin care să se dea acea diferenţă de bani care s-a tăiat faţă de anul trecut – peste 100 de milioane de lei, RATB va intra în colaps”, a explicat Petrariu.

Potrivit sursei citate, în prezent regia are datorii de peste 70 – 80 de milioane de lei.

Directorul general al Regiei Autonome de Transport Bucureşti, Adrian Câmpurean, a declarat joi că şi-a înaintat demisia din funcţie.

Câmpurean a precizat că motivul care a stat la baza deciziei sale este subfinanţarea Regiei.

Lucian Mera