15.3 C
București
joi, 2 mai 2024 - 2:10
No menu items!

Metoda „ucraineanul”. Românii și ungurii se dau drept refugiați pentru a primi ajutoare sociale în Germania

spot_img

Tot mai mulți cetățeni europeni, printre care mulți români și unguri, se prefac că sunt ucraineni și solicită autorităților din Germania ajutoare sociale destinate refugiaților din calea invaziei ruse. 

Autoritățile din landul german Baden-Württemberg au identificat mai multe persoane care susțin că dețin cetățenie ucraineană, dar provin, de fapt, din România și Ungaria.

Ei au obținut în mod fraudulos ajutor social, care se aplică doar persoanelor care au fost strămutate din Ucraina în urma invaziei rusești.

Escrocheria a fost observată, deoarece unii dintre acești presupuși refugiați de război nici măcar nu vorbeau ucraineană, după cum au raportat diferite oficii de imigrație din regiune.

„S-au prezentat autorităților de imigrație persoane care comunicau doar în limba maghiară și au putut prezenta doar pașapoarte ucrainene recent eliberate”, a spus o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Justiție și Migrație din Baden-Württemberg, potrivit Focus online.

Peste o mie de cazuri din Baden-Württemberg au fost raportate și s-a demarat un proces de revizuire a dosarelor. În consecință, din 25 mai 2023, autoritățile de imigrație ale Germaniei au început să raporteze cazurile suspecte la nivel central, către Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați (BAMF).

Potrivit purtătorului de cuvânt al BAMF, „până în prezent, aproximativ 1.380 de cazuri au fost raportate pentru revizuire în Baden-Württemberg. Am primit aproximativ 500 de răspunsuri din partea ucraineană și maghiară. Dintre acestea, cetățenia maghiară a fost confirmată în 58 de cazuri”.

Primirea neautorizată a prestațiilor sociale prin înșelăciune se pedepsește. Aceasta înseamnă că legea prevede o pedeapsă de până la cinci ani închisoare, pentru infracțiunea de fraudă socială. Infractorii la prima abatere pot primi doar o amendă.

În cazurile mai grave, precum frauda la scară comercială, apartenența la o organizație criminală, cauzarea unor prejudicii financiare importante sau implicarea unor funcționari publici, pedeapsa poate fi majorată până la zece ani de închisoare.

În cazul „falșilor” ucraineni, dacă se dovedește cetățenia maghiară sau română, nu se va acorda protecție temporară pentru refugiați „Dacă permisul de ședere a fost deja eliberat, acesta va fi luat înapoi”, a spus Siegfried Lorek (CDU), secretar de stat pentru migrație în Baden-Württemberg.

În cazul retargerii dreptului de ședere nu se mai aplică cerințele de plată a alocațiilor cetățenești, se recuperează plățile și se înaintează acuzații penale.

                                                                                                 Adina Bucur Silav