1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 6:01
No menu items!

Mesajul Bruxelles-ului către Republica Moldova: “Uitați de un guvern tehnocrat, nu a funcționat nicăieri”

spot_img

Liderii politici de la Chișinău – care bat pasul pe loc de mai multe săptămâni în privința unei noi majorități parlamentare și a unui nou guvern, după demiterea executivului condus de premierul liberal-democrat Valeriu Streleț printr-o moțiune de cenzură la sfârșitul lunii octombrie -au primit miercuri seara un mesaj clar de la Bruxelles: “Așezați-vă la masa negocierilor fără niciun fel de condiții, uitați de un guvern tehnocrat, pentru că nu a funcționat nicăieri”, relatează mass-media locale.

Acest mesaj le-a fost transmis politicienilor de la Chișinău în cadrul unei videoconferințe de la sediul delegației Republicii Moldova la Uniunea Europeană, din Bruxelles.

Ideea este ca partidele care au obținut mandat din partea cetățenilor în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2014 în Republica Moldova să se așeze necondiționat la masa negocierilor și să “reseteze” alianța de guvernare care să stabilească pentru viitorul executiv priorități axate pe reforme reale proeuropene.

Responsabili europeni ar fi spus că nu cred în varianta unui guvern tehnocrat cu un prim-ministru apolitic și că niciun precedent de acest fel nu a dat rezultate în nicio țară europeană. Cât despre venirea unor mediatori în Republica Moldova, ei au arătat că nu văd rostul, atât timp cât la Chișinău nu există un proces de real de negocieri, relatează portalul deschide.md, citând surse apropiate discuțiilor.

La discuția cu oficiali europeni – reprezentanți ai familiilor politice din care fac parte cele patru formațiuni politice de la Chișinău (dintre care trei negociază crearea noii majorități parlamentare, iar una mai reflectează) au participat liderul Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, președintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, vicepreședintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vadim Pistrinciuc, și fostul premier Iurie Leancă, lider al Partidului Popular European din Moldova (PPEM).

Unul dintre interlocutorii de la Bruxelles a fost Elmar Brok, președintele Comisiei de politică externă din Parlamentul European, vicepreședinte al Partidului Popular European.

Discuția s-a axat pe “îngrijorările europenilor față de criza politică de la Chișinău, precum și pe o eventuală delegare a unui grup de mediatori în Republica Moldova care să impulsioneze un eventual proces de negocieri”, a indicat vicepreședintele PLDM, Vadim Pistrinciuc, citat de moldova.org.

De altfel, criza politică din Republica Moldova a făcut obiectul unei dezbateri miercuri seara în Parlamentul European, potrivit jurnal.md.

Situația politică din Republica Moldova este una dezamăgitoare, iar partidele venite la guvernare au dat dovadă de neprofesionalism, lașitate, irosind astfel încrederea poporului, a fost concluzia mai multor europarlamentari, potrivit aceluiași ziar.