15.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 16:05
No menu items!

Mesajele șefului SRI Eduard Hellvig

spot_img

Directorul SRI Eduard Hellvig a transmis, marți, într-un discurs susținut la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj mesaje ferme despre aproape toate temele fierbinți care au vizat instituția în ultima vreme: proiectele legilor securității naționale, reformarea serviciului, activitatea „acoperiților” și doctoratele obținute la Academia Națională de Informații. 

Legat de proiectele legilor securității naționale, șeful SRI a atras atenția că serviciile de informații au urgentă nevoie de legi actualizate, cât mai apropiate de modelul occidental. 

„Ne dorim legi actualizate, dar le vrem cât mai apropiate de modelul celor din Occident. Și dacă tot am ajuns aici, ar fi de dorit ca societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins. Aceasta este de fapt elefantul din încăpere și această discuție nu va putea fi evitată la nesfârșit”, a declarat Eduard Hellvig.

Șeful SRI a vorbit despre modul în care a fost reformată instituția, despre tinerii care activează în Serviciul Român de Informații și care, în mod nemeritat, continuă să fie asociați, de multe ori, în percepția publică, cu foștii securiști. 

Eduard Hellvig a admis că s-ar făcut și greșeli importante, însă, unele dintre acestea sunt „atribuite pe nedrept” SRI.  

„Sunt permanent ghidat de dorința de a construi, nu de a distruge. Cunosc păcatele de care este acuzată instituția, unele reale, altele atribuite nouă pe nedrept.

Știu și de problemele generate de unii foști lucrători ai SRI poziționați fie în spatele a tot felul de oameni, fie gravitând în jurul companiilor de stat. Vă pot spune că suntem conștienți de aceste probleme și vom face tot ce ține de noi pentru a le rezolva.

Totuși, marele câștig al acestui mandat a fost separarea de politică, absolut normală într-o societate democratică. Politica și activitatea de culegere de informații nu trebuie să fie suprapuse. De prea multe ori, însă, greșelile trecutului afectează și comportamentul celor din prezent. Prea mulți politicieni, în deceniile anterioare, s-au obișnuit să primească “indicații” sau “sugestii” despre ce au de făcut.

Politicienii sunt aleși de oameni să gândească cu mintea lor, investiți cu încrederea lor să ia decizii despre cum va arăta România în viitor, nu doar să stingă incendii ale prezentului și să aplice planuri gândite de alții. Cu toate acestea, prea mulți vor ca alții să ia decizii în locul lor, prea mulți chiar se așteaptă să primească sugestii de la servicii”, a subliniat Hellvig. 

Marilena Nedelcu