16.9 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 23:36

Merkel: Rusia este o sursă de dificultăţi pentru vecini UE ca Republica Moldova, Georgia şi Ucraina

spot_img

Vladimir Putin a susţinut joi un discurs virulent, în care a acuzat Occidentul că vrea să “frâneze” avântul Rusiei

Angela Merkel are un salariu mai mic decât mii de funcționari UE

Politica dusă de Moscova antrenează dificultăţi pentru Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, ţări aflate în vecinătatea Uniunii Europene (UE), susține cancelarul german Angela Merkel într-un interviu pentru ediţia de duminică a cotidianului conservator Die Welt, potrivit AFP.

“Cu (Republica) Moldova, Georgia şi Ucraina avem trei ţări din vecinătatea noastră, la est, care au semnat în mod suveran un acord de asociere cu Uniunea Europeană. Rusia cauzează dificultăţi acestor trei ţări”, a subliniat Merkel pentru Die Welt, potrivit unor fragmente difuzate înainte de publicare.

“Vedem, în plus, că Rusia încearcă să menţină sub dependenţă economică şi politică anumite ţări din vestul Balcanilor”, completează cancelarul german.

Întrebată ce părere are despre criticile pe care i le-au adresat trei foşti cancelari germani, şi anume conservatorul Helmut Kohl şi social-democraţii Helmut Schmidt şi Gerhard Schröder, susţinători ai unei linii mai flexibile faţă de Moscova, Merkel a replicat: “Sunt convinsă că răspunsul european comun la acţiunile Rusiei este bun”. “Faptul că Rusia a încălcat Memorandumul de la Budapesta din 1994 privind integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei nu trebuie să rămână fără urmări”, a adăugat cancelarul conservator.

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut joi un discurs virulent, în care a acuzat Occidentul că vrea să “frâneze” avântul Rusiei şi că ar căuta să o tragă în jos atunci când devine “prea puternică, independentă”, pe fondul crizei din jurul Ucranei.