9.8 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 18:12
No menu items!

Merkel: Oferta privind acordul de asociere UE-Ucraina este valabilă în continuare

spot_img

 german-chancellor-angela-merkel-at-eurozone-summit-in-brussels-512551197

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat miercuri regretul faţă de decizia ucraineană de a nu semna un acord de as ociere cu Uniunea Europeană (UE), dând asigurări că oferta este “în continuare pe masă”, informează AFP.

Regret decizia preşedintelui (ucrainean Viktor) Ianukovici de a nu semna sau cel puţin de a nu semna pentru momentacordul de asociere între Ucraina şi UE, însă “oferta rămâne în continuare pe masă”, a declarat Merkel înainte de Consiliul European din 19-20 decembrie.

Cancelarul a anunţat totodată că UE va examina cu atenție acordurile economice cu Rusia semnate de președintele ucrainean marți, la Moscova, care prevăd, între altele, o investiție rusă de 15 miliarde de dolari în în obligaţiuni ale Guvernului și reducerea cu o treime a prețului gazelor naturale rusești livrate fostei republici sovietice.

Angela Merkel a făcut încă o dată apel la o ieşire din situația în care „fiecare decizie luată de către o țară aflată între UE și Rusia este interpretată în mod sistematic ca o decizie în favoarea uneia sau alteia”.

În ceea ce privește manifestațiile pro-europene ale opozanților președintelui Ianukovici, la Kiev, Merkel i-a cerut Ucrainei „să garanteze condiții rezonabile (pentru exercitarea) dreptului de a manifesta”.

C.A.