10.3 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 22:44

Merkel: „Juncker este candidatul meu la preşedinţia Comisiei, doresc să fie preşedinte”

spot_img

Cancelarul german îl susţine pe Juncker în faţa opozanţilor la preşedinţia CE

 Juncker-Merkel

Cancelarul german a reafirmat marţi, la Harpsund, în Suedia, candidatura lui Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene (CE), după ce s-a întâlnit cu cei trei oponenţi ai luxemburghezului, informează AFP.

“Mi-am prezentat deja poziţia, în Germania, cu privire la problema persoanelor şi pot să o fac din nou, aici: am spus că Juncker este candidatul meu la preşedinţia Comisiei, că doresc să fie preşedinte. Am spus-o în Germania, o repet”, a declarat cancelarul german într-o conferinţă de presă comună cu premierii britanic David Cameron, suedez Fredrik Reinfeldt şi olandez Mark Rutte.

Ceilalţi trei participanţi la acest mini-summit al şefilor de guverne din cadrul UE au păstrat discreţia cu privire la opoziţia lor faţă de luxemburghez, spunând că au discutat despre “conţinut” şi nu despre persoane.

Cameron a reafirmat că nu-i place procedura care atribuie Parlamentului European (PE) alegerea preşedintelui CE.

“Potrivit regulilor UE, Consiliul European, din care fac parte lideri aleşi, trebuie să se adune şi să recomande un candidat. Iar eu nu cred că această procedură ar trebui să fie modificată”, a spus el.

Şefi de stat şi de guverne europeni urmează să cadă de acord asupra propunerii unui nume, la summitul european de la Bruxelles, la sfârşitul lui iunie, după care PE urmează să procedeze la alegere, în iulie.

Juncker este susţinut de către Partidul Popular European (PPE), grupul cel mai numeros în Parlamentul de la Strasbourg.

C.A.