5 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 15:32
No menu items!

Merită să purtăm tocuri?

spot_img

 red highheels

Femeile sunt de multe ori obligate să „se urce” pe tocurile unor pantofi incomozi, dar ce femeie nu-şi doreşte să mai câstige câţiva centimetri în plus care să-i pună mai bine în evidenţă trupul şi forma picioarelor?

Specialiştii susţin însă că după o oră, şase minute şi 48 de secunde, aflate pe tocuri, picioarele femeilor încep să doară, potrivit privireinviitor.ro. Aceasta este o durată medie, dar multe femei reclamă dureri după numai 10 minute de purtare a unor pantofi cu toc.

Mike O’Neil de la Colegiul de Podiatrie avertizează că picioarele strânse în pantofi mai mici provoacă daune pe termen lung, inclusiv artrită, fracturi de stres, inflamaţii pe traiectele nervoase care pot necesita intervenţii chirurgicale reparatorii sau injecţii cu steroizi.

Purtarea unor tocuri înalte provoacă leziuni permanente, cea mai mare problemă este a călcâiului, cu cât înclinaţia corpului este mai mare, cu atât forţa de compensare creşte, spune dr. O’Neil. Acest fapt duce la compresia coloanei vertebrale. Poziţia piciorului într-un pantof cu toc face ca degetele să suporte presiuni intense, favorizând apariţia unghiilor încarnate, bătături şi aspriri ale pielii.

„Articulatiile se uzează mai repede, ţesuturile moi suferă leziuni, pot apare fracturi de stres, recuperările fiind uneori dificile mergând până la intervenţii chirurgicale dureroase’”, spune Mike O’Neil. „Purtarea tocurilor scurtează tendonul lui Ahile în mod dramatic, provocând dureri incredibile.”

Orice pantof cu un toc mai mare de doi centimetri sunt în opinia specialiştilor un motiv de îngrijorare. Ei spun că dacă femeile vor să câstige în înălţime, ar putea purta mai degrabă pantofi gen platforme.

Studiul a mai descoperit că de două ori mai multe femei suferă de bătături în comparaţie cu bărbaţii, însă în ciuda acestor date, 20 la sută dintre ele refuză ajutorul medical, considerând aceste probleme drept minore.

Studiul a fos făcut pe 2.000 de femei şi bărbaţi britanici şi pe 60 de specialişti în podiatrie şi pedichiurişti.

C.A.