13.1 C
București
joi, 23 septembrie 2021 - 11:52

Mercedes va păstra volanul și în ”mașinile-robot”, complet automatizate

spot_img

Peste 30 de ani, se estimează că șofatul va fi doar o activitate distractivă

mercedes

Producătorul auto Mercedes-Benz nu va abandona componente tradiționale precum volanul sau pedala de frână, chiar și pe măsură ce vehiculele devin tot mai automatizate și autonome.

”Chiar nu vrem să automatizăm bucuria de a conduce. La Mercedes, volanul și pedalele de accelerație și frână vor rămâne în echipamentul standard”, a afirmat joi Dieter Zetsche, CEO al companiei Daimler Benz, citat de Bloomberg.

Aceste comentarii reflectă tensiunea pe care trecerea la vehiculele fără șofer o pune asupra producătorilor tradiționali, în special asupra brandurilor premium.

Mărci precum Mercedes sau Audi știu că elementele de automatizare sunt bune pentru reputația de inovare, dar au grijă să nu afecteze caracteristicile de performanță – putere, viteză.

Spre diferență de Google, care își dorește un concept auto complet independent, Mercedes vrea să se asigure că oamenii pot manevra volanul. În schimb, dotările automate vor intra în funcțiune pentru activități mai plictisitoare, precum conducerea în trafic aglomerat sau parcarea.

Stefan Bratzel, director al Centrului Auto al Universității din Bergisch Gladbach, Germania, a declarat că nivelul de automatizare va depinde de momentul și locul în care vehiculul va fi utilizat.

”În traficul urban, peste 20 sau 30 de ani, vom vedea probabil mai multe modele Google fără volane, în timp ce conducerea efectivă a unui vehicul va deveni o activitate de plăcere”, a spus Bratzel.